Franjevački samostan Gorica, na inicijativu gvardijana fra Pere Kuliša, tiskao je u 4.000 primjeraka drugo dopunjeno i ispravljeno izdanje zbornika radova Pro populo – život i djelo fra Lovre Karaule (1800.-1875.).

Kako je naveo fra Pero Kuliš, namjera je da ovaj besplatni primjerak zbornika dođe u svaku livanjsku obitelj, a tri su razloga tiskanja drugog izdaja Zbornika: upoznati – moliti – častiti fra Lovru Karaulu. Kao krajnji cilj naveo je pokretanje procesa proglašenja blaženim mučenika fra Lovre Karaule. O njegovu pogubljenju rekao je da je ono   čin odmazde zbog njegova prokazivanja režima zasnovana na progonu i represalijama prema neistomišljenicima. Umjesto da su bili zaustavljeni progonitelji, silnici i razbojnici, što bi zahtijevala elementarna pravda, Karaula postaje žrtvom borbe za osnovna ljudska prava i dostojanstvo života katolika livanjskoga kraja. Zbornik je predstavljen u okviru programa već tradicionalne manifestacije Kulturno vjerski dani – Naša Gorica a o zborniku su, također, govorili:  fra Mislav Jozić, profesor fra Josip Jozić i književnik Josip Mlakić.

Fra Lovro Karaula zacijelo je bio jedna od značajnijih ličnosti u provinciji Bosni Srebrenoj u vrijeme otomanske okupacije Bosne i Hercegovine. U zborniku su sadržani znanstveni radovi o vremenu u kojem je živio fra Lovro. U njima je prikazana njegova pastoralna, politička, graditeljska, upraviteljska, prosvjetna i spisateljska aktivnost, a u drugom dijelu zbornika javnosti su predstavljena njegova pisma pisana pojedincima i institucijama. Fra Lovro je, kako reče profesor Jozić, bio čovjek koji je časno obavljao svoje službe, čovjek vjere koji je dao veliki doprinos dobru Provincije i dobru naroda. S narodom je gradio crkve, župne kuće, školu, te samostana na Gorici. On pokazuje onaj svoj prvotni žar rada „pro populo – za narod“.  Sagrađena škola bila je znak budućnosti livanjskog djeteta, kako u izlasku iz siromaštva i svake vrste potlačenosti, tako i u izlasku iz nepismenosti i usmjeravanju u bolju budućnost. Fra Lovro je naglašavao nužnost osnivanja vlastitih odgojnih institucija, sjemeništa, novicijata i učilišta, a na provincijskom kapitulu 1857. godine, od onih koji predvode zajednicu, traži da budu: sveti, razboriti, učeni, s puno ljubavi i ugledni, istaknuo je profesor Jozić.

Večer predstavljanja zbornika svojim nastupom je uveličao HKUD „Ljubunčić“ pjesmom o fra Lovri Karauli, župniku i graditelju crkve u selu Ljubunčiću.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u