U srijedu 20. srpnja 2022., župa Sv. Ilije Proroka u Glamoču u Banjolučkoj biskupiji proslavila je svoga nebeskog zaštitnika svečanim misnim slavljem koje je predslavio mons. dr. Ante Vidović, tajnik Apostolske Nuncijature u Meksiku, rodom iz Livna, dok je prigodnu propovijed uputio mons. dr. Amaury Medina Blanco, Otpravnik poslova a.i. Apostolske Nuncijature u Bosni i Hercegovini, rodom iz Venezuele.

U koncelebraciji, pored domaćeg župnika vlč. Borisa Ljevaka, su bili i vlč. mr. Zlatko Matić, župnik župa Ljubija i Ravska, vlč. Darko Anušić, župnik župa Mrkonjić Grad i Liskovica, vlč. Davor Klečina, župnik župa Drvar, Bosansko Grahovo i Ključ te vlč. Anđelko Bartulica, župnik župe Nova Topola i Bosanski Aleksandrovac. Osim sestara Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, koje djeluju u župi, bilo je nazočno i veliko mnoštvo domaćih župljana koji su dupkom ispunili župnu crkvu.

U prigodnoj propovijedi upućenoj okupljenom mnoštvu, mons. Amaury je na vrlo jednostavan način istaknuo primjer sv. Ilije kao osobito bliz svakom čovjeku koji se nalazi u svakodnevnoj životnoj borbi i na izmaku životne snage. Ohrabrio je vjerni puk da uvijek imaju povjerenje u Boga koji uvijek ima odgovor na naše probleme i nevolje ukoliko ga zamolimo i zazovemo, i nikada nas ne ostavlja same pa i onda kada smo iznemogli, poput sv. Ilije, Bog nam šalje hranu da nas osnaži i vrati nam život.

Istaknuo je da nam Bog svakodnevno šalje svoju hranu u sv. Euharsitiji, ali i u sakramentu sv. Ispovijedi te je pozvao je vjernike da što više uzimaju ovu Božju hranu.

Na kraju sv. Mise, domaći župnik je istaknuo da je po prvi puta u povijesti župe, nešto dužoj od 150 godina, da su je posjetila dvojica papinih diplomata, koji su svojim prisustvom, molitvom i upućenom riječi, iskazali čast i zadovoljstvo okupljnoj zajednici koja je došla da ih pozdravi i zajedno s njima slavi i moli zagovor nebeskog zaštitnika ove župe ali i zaštitnika cijele BiH. Župnik je, također, pohvalio vjernike, koji su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, iznašli mogućnosti da financijski podupru svoju župu u obnovi župne kuće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok