U novouređenim dvorima Zavičajnog muzeja u Benkovcu, u subotu 23. srpnja 2022. godine održan je 14. Etno festival koji je nakon dvije godine stanke zbog pandemije korona virusa, ove godine ugostio 10 pjevačkih skupina iz raznih Kulturno umjetničkih društava, ne samo s prostora Republike Hrvatske nego i iz Bosne i Hercegovine.

Na 14. benkovačkom Etno festivalu sudjelovali su i muška pjevačka skupina ˝Rudine˝-Župa Vidoši i ženska pjevačka skupina iz KUD-a ˝Rudine˝iz Livna koji su se predstavili gangom, bećarcem i pjesmama livanjskoga kraja.

Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić koji je biranim riječima pozdravio sve okupljene ispod stoljetnoga kestena, poručivši da su ovakvi susreti vrijedna škrinja prepuna bogate tradicijske kulture i baštine koju i dalje treba čuvati i njegovati, ali i prezentirati na ovakav način.

Ovaj Etno festival koji je sam po sebi ozbiljne forme i sadržaja imao je stručno povjerenstvo koje je pratilo cijelu manifestaciju i dalo mu pečat jednog hvale vrijednog susreta koji s razlogom okuplja iz godine u godinu sve veći broj sudionika. Tako je po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda nagradu za izvornost osvojila Etno udruga ˝Petrovo polje˝. Treće mjesto pripalo je KUD ˝Zora˝ iz Betine, a drugo mjesto Ženskoj pjevačkoj skupini KUD ˝Rudine˝ Župa Vidoši. Uvjerljivo najbolji nastup imala je Pjevačka skupina ˝Krčevljani˝ iz Viteza u BiH, koja je osvojila prvo mjesta i Grand prix 14.Etno festivala u Benkovcu. Prigodne nagrade uručila im je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić.

Ministrica Nakić kazala je kako su ovakve manifestacije potrebne radi očuvanja identiteta i naglasila kako se slične manifestacije održavaju i u Hercegbosanskoj županiji, spomenuvši tako nedavno održanu manifestaciju izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja je održana u Tomislavgradu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok