U crkvi sv. Josipa u Drvaru danas je 21. godinu za redom obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ i 81. godišnjica stradanja drvarskog župnika Waldemara Maximilijana Nestora  i drvarskih katolika.

Pobožnost „križnog puta mučenika“ prethodila je koncelebriranoj Svetoj misi, koju je u zajedništvu s drugim svećenicima, u novoj crkvi koja je još u izgradnji, predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uz crkvene predstavnike, vjernike s područja Hercegbosanske županije i brojne druge hodočasnike.

Po završetku misnog slavlja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule hrvatske branitelje. Uz molitvu se iznova prisjetilo njihove žrtve za slobodu hrvatskog naroda, kao i žrtve svih onih koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije. Uz ostale, vijence su položili predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, te u ime Vlade Hercegbosanske županije predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić.

Spomen dan u Drvaru započeo se obilježavati 2001. godine kao „Dan drvarskih mučenika“ –  prisjećanje na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika koji su se vraćali s hodočašća iz Knina. Od 2008. godine, odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kao komemoracija za sve žrtve ratova i totalitarizma XX. stoljeća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok