U organizaciji Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a u subotu je u Tomislavgradu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Vojne policije HVO-a HB.

Obljetnica je započela u prijepodnevnim satima okupljanjem pred spomen obilježjem u Tomislavgradu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Uz predstavnike Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a, koje okupljaju šest utemeljenih udruga veterana Vojne policije u BiH, svijeće su zapalili i predstavnici Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO i HV, ratni zapovjednici Vojne policije i HVO-a, predstavnici Vlade Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije te Općine Tomislavgrad.

Program obilježavanja nastavljen je u Spomen-bazilici u Tomislavgradu gdje je služena Sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio fra Slaven Brekalo uz koncelebraciju svećenika iz tomislavgradskog dekanata.

Umirovljeni pukovnik Žarko Vrljić, predsjednik Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a, kazao je da je Vojna policija bila jedna od većih postrojbi HVO-a kroz koju je u Domovinskom ratu prošlo oko 5000 pripadnika, od čega je život za opstojnost hrvatskog naroda dalo 195 pripadnika, a preko 750 njih bilo je ranjeno.

- U mnogim slučajevima bili smo odlučujući faktor u očuvanju naših prostora, a posebno u našim enklavama. Koristim ovu priliku da svim pripadnicima Vojne policije čestitam 30. obljetnicu utemeljenja uz prisjećanje na sve poginule i umrle branitelje uz dostojanstven način obilježavanja ovoga dana – poručio je Vrljić.

Ratni zapovjednik druge bojne Vojne policije HVO-a, umirovljeni pukovnik Dragan Konta, s ponosom je izjavio da je Vojna policija bila jedna od najustrojenijih postrojbi HVO-a i da je to bila postrojba koja je pratila sva ratna događanja na prostoru Herceg-Bosne.

- Naši pripadnici su bili na najodgovornijim crtama bojišnice, odnosno naše antiterorističke postrojbe, gdje su bili posebno izloženi. Posebno je bilo značajno da je Vojna policija preuzimala crte razdvajanja u gradovima i naseljima što je predstavljala kao teret tijekom Domovinskog rata - istaknuo je Konta.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice utemeljenja postrojbi Vojne policije HVO-a u Šumarskoj kući u Grlima pored Tomislavgrada predstavljena je monografija "Ratno znakovlje postrojbi Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane". (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok