Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno veliku pažnju posvećuje očuvanju i valorizaciji baštine što se očituje u dosadašnjim izložbama, radionicama i stalnim postavima.

Ovog četvrtaka Muzej organizira izložbu koja će tematizirati dva livanjska proizvoda. Izložba Livno – grad sira i meda na edukativan i zanimljiv način predstavlja povijest proizvodnje sira od čuvenog delamtskog sira- caseusa delamticusa, tradicijskih sireva koji su se proizvodili na našem području, preko Austro-Ugarske vlasti koja donosi novu recepturu do suvremenih mljekara i malih proizvođača koji se danas bave izradom livanjskog sira. Iako svaki proizvođač ima svoje posebnosti u osnovi su proizvodni parametri isti.

Livanjski se med, također odlikuje svojom vrlo visokom kvalitetom i kao takav svakim se danom sve više nameće kao jedan od prepoznatljivih livanjskih robnih marki o čemu svjedoče rezultati dosadašnjih istraživanja i zlatne medalje dobivene posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima. Posebna je njegova vrijednost u blagodati koju pruža zdravlju ljudskog organizma. Na uzorcima livanjskoga meda i na uzorcima meda iz dr. područja FBiH vršena su istraživanja zbroja svih masa fenolnih spojeva i došlo se do saznanja da je med s livanjskoga područja u značajnoj mjeri bogatiji polifenolnim spojevima. Istraživanja antioksidativnog kapaciteta, također su pokazala da livanjski med ima za 18,68 % viši antioksidativni kapacitet u odnosu na analizirane uzorke s područja 16 drugih gradova FBiH. Livanjski pčelari, za razliku od proizvođača sira, još se uvijek ne mogu pohvaliti količinama proizvedenoga meda, no kvaliteta meda je ono na što su ponosni. Svi posjetitelji koji budu nazočni na večeri otvorenja izložbe moći će u trijemu muzeja kušati livanjski sir i med i osobno se uvjeriti u kvalitetu ovih dvaju proizvoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok