U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Ljubuškom je održana svečanost potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore.

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je kako  Vlada RH i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

Sve nazočne pozdravila je i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto te u svom obraćanju istaknula  značaj ovog događaja i potpisivanja ugovora potpore Vlade Republike Hrvatske projektima za Hrvate u BiH. „Ovim projektima potpore Vlade RH unaprjeđuju se odnosi te pruža potpora cijeloj BiH“, kazala je, između ostaloga, Krišto.

Među odabranim projektima koji su dobili potporu je projekt Grada Livna a riječ je o izgradnji poljoprivrednog centra u Livnu, druga faza. Na svečanosti u Ljubuškom u ime Grada Livna ugovor za dodjelu sredstava za poljoprivredni centar u iznosu od 210 tisuća kuna potpisao je gradonačelnik Darko Čondrić. U 2022. godini potporu projektima iz Livna dobili su i Farma Podhum za projekt sanacije javnog makadamskog puta u iznosu od 250 tisuća kuna, Slavica Šperac za projekt jačanja obiteljskog gospodarstva stvaranjem dodane vrijednosti u pčelarstvu u iznosu od 30 tisuća kuna, BZ Okus zavičaja p.o. Livno za projekt turizam kroz pčelarstvo u iznosu od 70 tisuća kuna te Poljoprivreda „Dolić, vl. Ivica Dolić za projekt nabave poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 150 tisuća kuna.

Inače, potporu je dobilo 148 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja obrazovanja i znanosti, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 programa i projekta iz ostalih područja.

Svečanost u Ljubuškom svojim nastupom uveličali su i učenici Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar iz Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok