Knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995", koju su na hrvatskom i engleskom jeziku objavili Udruga Hrvatska zvona i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata predstavljena je u srijedu u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu.

Kako su istaknuli organizatori, knjiga je znanstveni odgovor na pokušaje krivotvoritelja povijesti da ulogu Hrvatske i Hrvata u ratu prikažu u negativnom svjetlu.

Autori knjige su povjesničari dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ante Nazor, koji je i urednik, te general Zlatan Mijo Jelić, brigadir Petar Kolakušić.

Prema riječima brigadira Kolakušića, namjera knjige je objavljivanje imena civila i zarobljenih pripadnika HVO koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanski snaga u Bosni i Hercegovini, upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini o čemu se zbog medijske blokade malo zna.

- Ova knjiga daje sveobuhvatan prikaz pregled politički i vojni događanja u Domovinskom ratu, koji je nužan da bi se razumio sam sukob i prikazalo da su se na području Bosne i Hercegovine vođeni oružani sukobi nakon agresije JNA , između HVO-a i A BiH i JNA, odnosno VRS - kazao je Kolakušić.

Po njegovim riječima, od samog početka Domovinskog rata, a posebno oružanog sukoba između HVO-a i ABiH, medijska i politička slika o Hrvatima i postrojbama HVO bila je iskrivljena, a zločini na hrvatskim žrtvama prešućivani.

-Tako je postojala percepcija da HVO provodi propagandu o muslimanskim zločinima jer izvještaj raznih promatrača i novinara objavljeni u medijima nisu prikazivali pravo stanje i stradanje Hrvata. Muslimanski politički predstavnici nebrojeno puta su naglašavali da su zločinački postupci ABiH bili tek incidenti - istaknuo je Kolakušić.

U ovoj knjizi, kako navodi, prikupljeni su podaci za ukupno 3.315 ubijenih hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO, odnosno pripadnika HVO čija je smrt uzrokovana djelovanjem srpskih ili muslimanskih snaga u BiH od 1991. do 1995. godine u okolnostima koje se ne odnose izravna bojna djelovanja između HVO-a i spomenutih snaga.

- Ovo je prva knjiga koja je objavljena u koji su navedeni popisi ubijenih civila i zarobljeni pripadnika HVO od strane srpskih i muslimanskih snaga. Pregledom i usporedbom stradalih od jedne ili druge strane dolazimo do potpuno novih spoznaja, posebno o događajima u sjeverozapadnoj Bosni, područje Banjaluke gdje nije bilo izravnog oružanog sukoba između postrojbi HVO-a i srpskih snaga, a zabilježeni je velik broj ubijenih civila Hrvata", naglasio je Kolakušić.

Za prof.dr. Marka Tokića, jednog od predstavljača knjige, ovo je najbolje napisana povijest Domovinskog rata jer je, kako kaže, rađena u skladu sa znanstvenom metodologijom povijesne znanosti, i što je pisana akademskim pismom budući donositi popis hrvatskih žrtava ratnih zločina u BiH.

- Može biti polazni materijal za tužiteljstvo i sudove. I da živimo u državi kojoj bi bio stalo do istine i pravde tako bi bilo. Ona je pokušaj da se tim žrtvama očuva dostojanstvo osobe, da se vidi da oni nisu samo brojevi žrtve - naveo je Tokić.

Za Antu Nazora, ova knjiga zorno prikazuje karakter rata i istinu o sukobima, pogotovo hrvatsko – muslimanskom sukobu.

Ona, ističe, donosi niz izvornih dokumenata, zemljovida te ostalih materijala iz kojih se jasno vidi da Hrvati nisu odgovorni za taj sukob te da se bez hrvatskog naroda u BiH i Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi mogla obraniti od velikosrpske agresije.

Prof. Nazor se osvrnuo na obranu grada Mostara i značaj HVO-a za obranu BiH, napominjući da je odlukom Predsjedništva BiH od 1992.godine obrana grada Mostara povjerena HVO-a, kao jedinoj organiziranoj vojnoj postrojbi, a koju su potpisali i predstavnici tadašnjih gradskih struktura Hrvata i Muslimana. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok