Auto-moto klub “Livno” i Auto-moto savez u BiH, u suradnji s PP Livno, već tradicionalno uz početak nastave i jeseni provodi prometno-preventivnu i edukativnu akciju “Počela je školska godina - zaštitimo djecu u prometu”.

Organizirane su i školske prometne patrole, 14. put zaredom. Mali policajci ozbiljno su shvatili svoj posao i sudionicima u prometu, svaki u svojoj “smjeni”, upućivali na uočene nepravilnosti i kako se trebaju ponašati u prometu. Matej Pavić, učenik 6. razreda livanjske OŠ “Ivan Goran Kovačić” savjesno je obavljao svoj posao: “Mi smo školska patrola. Tu smo da vas upozorimo, s obzirom na to da je počela školska godina, učenici će prelaziti preko ceste, pa da malo pripazite na njih i usporite”. Onima koji nisu imali vezan pojas ili su vozili bez uključenih svjetala, upućene su opomene, no bez obzira na to, vozači su pozdravili akciju. Učenici od prvog do trećeg razreda s osnovnim propisima i prometnim znakovima upoznavali su se u učionicama, a cilj je isti, govori za portal Večernjeg lista BiH Josip Perković, član UO-a AMSuBiH: - Naš cilj je djelovati preventivno te, ako smo ovom akcijom uspjeli spasiti barem jedan dječji život, onda smo napravili velik posao - kaže Perković.

A sličnih prometnih preventivnih akcija trebalo bi biti i više jer je na prometnicama HBŽ-a u prvih osam mjeseci ove godine život izgubilo više osoba nego lani, ističe glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak. - Prošle godine smo u osam mjeseci imali šest smrtno stradalih osoba, ove godine imamo ih sedam, s tim da imamo već jednu osobu koja je stradala u prometu na području naše županije u ovom mjesecu, tako da imamo već osam stradalih, što je zabrinjavajući broj jer su do kraja godine ostala još tri i pol mjeseca - upozorava Vrdoljak. Od 446 prometnih nesreća, 123 su bile s ozlijeđenim osobama, od kojih je 31 zadobila teže, a 92 lakše tjelesne ozljede. Među njima je bilo i djece. - Sedmero djece zadobilo je ozljede, s tim da ih je šest s lakšim i jedno dijete koje je zadobilo teže tjelesne ozljede. Srećom, život mu nije bio ugrožen - ističe glasnogovornik MUP-a HBŽ-a i dodaje kako su se sve nesreće s djecom dogodile u Livnu. Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, dok je na trećem mjestu korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Navodi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok