Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika ispred Gradske vijećnice u Mostaru u subotu je obilježena 29. obljetnica pogibije osmorice mladih branitelja 2. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno, prenosi FENA.

Vojni policajci su poginuli 17. rujna 1993. godine u dvorištu prijeratne Treće osnovne škole, a danas mostarske Gradske vijećnice, u Ulici hrvatskih branitelja na Bulevaru, na tadašnjoj prvoj crti razdvajanja Mostara.

Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Livno i HBŽ-a, Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a te obitelji, prijatelji i suborci poginulih mladića.

Po završetku rata, na mjestu pogibije postavljen je drveni križ, koji je godinama svjedočio i pokazivao mjesto na kojem je 17. rujna 1993. život izgubilo osam mladih pripadnika 2. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno.

Kasnije je postavljeno spomen obilježje u obliku stećka, djelo akademskog kipara Andreja Gvozdena, na kojem su uklesana imena osam poginulih branitelja.

Nakon polaganja vijenaca u Crkvi svete Barbare na Rudniku u Mostaru služena je sveta misa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok