Nakon skoro tri desetljeća priznati slikar, scenograf, dizajner i glazbenik Ivica Propadalo, ponovno  izlaže u rodnom Livnu.

Sinoć je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica- Livno otvorena izložba KRISTAL TOTAL ART  koja nam otkriva samo jedan vid sveukupnog stvaralaštva Ivice Propadala. I to presjek njegova dizajnerskog rada. Svestrani umjetnik svojim je  Livnjacima nakon emotivnog govora začinjenog šarmantnim anegdotama priredio pravu malu glazbenu feštu s Ladom Džajom i Mišom Bartulicom.

Ravnateljica Dražena Džeko pozdravivši okupljene istaknula je kako su izložbe zavičajnih, raseljenih  umjetnika poput ove izložbe Ivice Propadala najljepši dar voljenom gradu za njegov 1130 rođendan.

O izložbi su govorili Zlatko Gall, hrvatski novinar, pisac,  glazbeni kritičar i prijatelj Ivice Propadala koji je istaknuo kako je Gesamtkunstwerk zacijelo najbolji mogući nazivnik pod koji bi se mogla smjestiti umjetnička produkcija  Ivice Propadala.

Zahvaljujući svom mlađahnom duhu i svojoj neumornoj stvaralačkoj energiji Propadalo i dandanas djeluje na više umjetničkih polja kroz širok spektar umjetnički izraza. Zbog svog svestranog doprinosa njegovi su radovi uvršteni i u referentnu monografiju Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas Ive Šimata Banova.  Kustosica  Željka Markov pak je istaknula kako Propadalove kristalične invencije odišu čistoćom i jednostavnošću forme, a istančana estetska dimenzija te male plastike postignuta je i sa vrlo pomno izabranim obojenim detaljima.

Izložba je organizirana u sklopu proslave 1130 obljetnice prvog spominjanja Livna u pisanom dokumentu koji  organizira Grad Livno pa je tom prigodom izložbu otvorio gradonačelnik grada Livna, dr. Darko Čondrić istaknuvši kako se Livno ponosi sa svim istaknutim, osebujnim Livnjacima – umjetnicima, sportašima, glazbenicima, književnicima i da nam svi oni budu uzor da činimo bolje za ljepšu zajedničku budućnost.

Propadalove nagrade su dobili: Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Zlatan Stipišić Gibonni, Parni valjk, Prljavo kazalište,Tony Cetinski, Severina, Nina Badrić, Massimo Savić, te svjetske zvijezde kao što su Mick Jager i Roling Stones, Santana, Leonard Cohen, Sting, Nick Cave, Alicia Keys, Eros Ramazzotti i mnogi drugi.

Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statuete prvi su put izložene i predstavljene Sarajevu u Galeriji Likovne akademije, u Zagrebu u Muzeju Mimara, Zadru u Gradskoj Loži i Poreču u Zavičajnom muzeju Poreštine a  autorica svih tih  izložbi kao i ove u Franjevačkom  muzeju i galeriji Gorica-Livno je Dragana Todorović Propadalo.

Livanjska publika može vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda do 3. studenoga 2022. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok