Dana 26.9.2022.godine potpisan je Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva s područja HBŽ.

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu kao reprezentativan sindikat od početka je bio uključen u pregovore oko potpisivanja istoga jer je dogovoreno da će biti potpisan jedan kolektivni ugovor.

Međutim, kolektivni ugovor je potpisan bez sudjelovanja Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu čime nam je isti nezakonito nametnut. Kao supotpisnik je naveden i naš sindikat, a isti nije potpisao kolektivni ugovor koji je neprihvatljiv s obzirom na sva prava i uvećanja koja su dana članovima druga 2 sindikata- Sindikata liječnika HBŽ i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ.

Zahtjevi našega sindikata (u prvom redu izjednačavanje početnih koeficijenta za obračun plaće s obzirom na stručnu spremu) nisu usvojeni.

Za vrijeme pregovora smo upozoravali na velike razlike u pogledu visine koeficijenata s obzirom na stručnu spremu koje su diskriminirajuće, a koji su se nudili medicinskim sestrama i tehničarima u odnosu na povećanje koje je ponuđeno nemedicinskim djelatnicima.

U istoj djelatnosti je nedopustivo i neutemeljeno da isti stupanj obrazovanja (SSS, VŠS i VSS) ima različit koeficijent za obračun plaće. Početni koeficijent treba biti isti, a u konačnici će visina plaće biti različita s obzirom na dodatke na uvjete rada. Tražili smo da se za isti stupanj stručne spreme utvrde isti početni koeficijenti što nije usvojeno.

U tijeku pregovora je narušeno i načelo ravnopravnosti, jer je Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu znatno odstupio od prvotnih zahtjeva dok suprotna strana nije dozvolila ni da se o istima pregovara.

Nezdravstveni djelatnici sudjeluju u pružanju zdravstvene zaštite kako na izravan (čišćenje odjela, ambulanti, operacijskih sala, rađaona itd., serviranje hrane pacijentima, prijevoz pacijenata, održavanje medicinske opreme i sl.,) tako i na neizravan način (nabava lijekova i medicinskih sredstava, nabava medicinske opreme, korespondencija s pacijentima itd.).

Svaka kategorija djelatnika na svoj način ima ulogu i odgovornost da se u konačnici pruži što kvalitetnija zdravstvena skrb pacijentu, odnosno da zdravstvena ustanova funkcionira na odgovarajući način.

U skladu sa propisanom procedurom obavijestili smo nadležne o odluci Skupštine Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ o stupanju u štrajk i pokrenuli postupak mirenja, ali nadležni se o istome nisu oglasili niti iskazali namjeru da se spor riješi mirnim putem. Umjesto toga, naš sindikat je „zaboravljen“.

S obzirom na sve navedeno i da su se Vlada HBŽ i nadležno ministarstvo oglušili na naše zahtjeve, Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu je donio odluku o stupanju u štrajk o čemu ste već obaviješteni. Razlozi stupanja u štrajk su:
- Potpuno ignoriranje zahtjeva sindikata,
- Umanjenje stečenih prava,
- Diskriminacija i omalovažavanje u odnosu na ostale sindikate u zdravstvu.

Štrajk je počeo danas u 7.00 sati. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva sindikata, a odvijati će se na  radnom mjestu, odnosno unutar svake zdravstvene ustanove u kojoj se provodi štrajk a po potrebi i ispred zgrade Vlade HBŽ.

Za vrijeme trajanja štrajka pomoćni radnici u zdravstvu će se svaki dan u periodu od 10,00-10,30h okupljati ispred svojih zdravstvenih ustanova.

Naglašavamo da ovakav način omalovažavanja i diskriminacije vladajućih prema nemedicinskim djelatnicima u zdravstvu nije zabilježen niti u jednoj županiji/kantonu BiH što se ogleda i u velikom nesrazmjeru vrednovanja stručnih sprema u odnosu na medicinske djelatnike!!!

Želimo istaknuti da imamo potpunu podršku od strane poslodavaca, odnosno ravnatelja domova zdravlja i Županijske bolnice Livno.

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok