Predizborno je vrijeme i čovjek bi mogao dobiti dojam da se sve vrti oko obećanja i šminkanja političkih stranaka i njihovih kandidata. No, jedno je priča pred izbore, a drugo je konkretan rad za stanovništvo.

Vlada Hercegbosanske županije pod vodstvom Ivana Vukadina je odgovornost preuzela u pola mandata, dakle ostalo joj je malo vremena da konkretno odradi zadatke i riješi probleme koji su se godinama gomilali. Jedan od tih problema je svakako bio veliko novčano opterećenje obitelji koje imaju školarce. U vremenima ekonomske, energetske i egzistencijalne krize, kada je svaki novčić bitan, kada sve poskupljuje, svaka pomoć dobro dođe, a tek ova vlada je očito shvatila bit problema i pristupila rješavanju. 

Svi poznajemo situaciju jako dobro, kao roditelji ili kao djeca. Počela je nova školska godina, a roditelje čekaju brojni troškovi opremanja djece u školu. Nova odjeća, obuća, oprema. Upravo na tom osjetljivom području je Vlada Hercegbosanske županije nedavno donijela jako konkretnu odluku koja je roditeljima i djeci i te kako olakšala život. Radi se naime o projektu da svi osnovnoškolci dobiju besplatne udžbenike, a koji  mnogo znače. Usput se nastoji poticati djecu i njihove roditelje da daruju ili razmjenjuju knjige koje se djeca koristila proteklih godina novim generacijama.

Da se radi o vrhunskom socijalnom projektu govori analiza troškova. Podaci pokazuju da je cijena novih udžbenika za prvašiće premašila 300 KM. Zamislite mjesec u kojem roditelji od svojih mjesečnih primanja moraju odvojiti cijelu plaću za opremu školaraca. Uz udžbenike moramo  uzeti u obzir činjenicu da su bilježnice potrošni materijal, a to za roditelje znači  trajni trošak svaki mjesec školske godine. 

Prema planu i dinamici realizacije nabavke besplatnih udžbenika krajem prošlog tjedna nakladničke kuće Školska naklada d.o.o. i Alfa d.o.o. Mostar su isporučile udžbenike za učenike osnovnih škola na području Hercegbosanske županije Na inicijativu Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Vlada je osigurala sredstva za nabavu besplatnih udžbenika u visini od 440 000 KM te je ovo prvi put kako će svi učenici u našim osnovnim školama dobiti besplatne udžbenike, uključujući i udžbenike za nacionalnu skupinu predmeta. Ravnatelji osnovnih škola su osigurali organizirati distribuciju udžbenika u područne škole kako bi na početku školske 2022./23. godine svaki učenik dobio svoj komplet udžbenik.

Ovo je samo jedan primjer da Vlada Hercegbosanske županije pod vodstvom Ivana Vukadina i Hrvatskog nacionalnog pomaka radi konkretne pomake.

Priopćeno je iz HNP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok