Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić zatražila je i od Vlade dobila suglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, koji za cilj ima pomoć i pružanje stručne potpore oko organizacije terenske nastave povijesti učenika završnih razreda osnovnih škola u Vukovaru.

Zajednička suradnja iz navedenog Sporazuma obuhvaća organizaciju posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku, organizaciju programa i terenske nastave povijesti te smještaj i prehranu učenika.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske snosit će troškove programa upoznavanja učenika s vrijednostima Domovinskoga rata (predavanja, obilazak memorijalnih lokaliteta, posjet muzeja i sl.) te troškove prehrane i smještaja, dok je Ministarstvo dužno osigurati troškove prijevoza.

Učenici završnih razreda osnovne škole naše Županije, uz suglasnost roditelja, moći će o Domovinskom ratu učiti u Vukovaru – Gradu Heroju.

Ministrica je naglasila kako je hrvatski narod, iako podijeljen granicom i živi u dvije samostalne države Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje voli i poštuje, jedan narod koji ima svoj jezik, kulturu i povijest.

Rat koji nismo željeli zatekao nas je 1991. godine i dio je naše tužne povijesti. Vukovar je simbol stradanja hrvatskoga naroda koji ima pravo na povijesne istine i dužan je njegovati uspomenu na sve nedužne žrtve toga teškog povijesnog razdoblja. Istina je važna kako bi budućnost mogli graditi na prijateljstvu, razumijevanju, uvažavanju drugih te da nam se krvava prošlost nikada ne ponovi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok