Još od potapanja Buškog blata i prisilnog iseljavanja hrvatskog stanovništva naši ljudi se pitaju zašto ovom kraju i ovom narodu bilo tko smije oduzeti njegove prirodne resurse i za njih plaćati crkavicu.

Oni, koji narod iseliše, prozivaju za iseljavanje. Oni, koji polja potopiše, prozivaju za napuštene njive. Da čovjeku pamet stane.

No, Hrvatski nacionalni pomak ne nasjeda na jeftinu propagandu i radimo konkretno. To je stanje duha stanje koje uništava, a prihvaćanje takvog stanja bi bio loš odgovor. Naš odgovor je rad na konkretnim zadacima, zakonima i projektima. To je Hrvatski nacionalni pomak!

Pravedna naknada za oduzeta polje i živote je nemoguća, ali je moguće barem djelomično umanjiti nanesenu štetu. Višegodišnji trud je na kraju okončanje dobio u prijedlogu Zakona, a koji su inicirali zastupnici Hrvatskog nacionalnog pomaka Petar Galić i Ante Baković.

Na osnovu tog donesenog zakona HEP je dužan plaćati 4,3 milijuna eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 milijuna.

Važno je naglasiti da je prijedlog Hrvatskog nacionalnog pomaka s odobravanjem dočekan i unutar bošnjačkih i srpskih zastupnika, ali i drugih zastupnika hrvatskih stranaka. Bez njih ne bismo uspjeli, tako da se ovom prigodom zahvaljujemo svim našim partnerima, ali i suparnicima na političkoj pozornici.

Iz ovoga primjera se zorno vidi da je moguće praviti pomake ako se ispravno koriste zakonski okviri unutar postojećih kompetencija.

Dugogodišnji trud, ispravna komunikacija s drugim čimbenicima i odlučnost da se učini konkretne korake, a ne da se druge proziva su doveli do toga da će barem djelomično biti ispravljena nepravda učinjena našem narodu.

Od ove godine tih 5.700 hektara potopljenih polja će omogućiti neke nove konkretne projekte za narod Buškog kraja i naše dvije općine. U ovom projektu se, nasuprot umjetno stvorenim neprijateljstvima Livna i Tomislavgrada, pokazalo da su Hrvati jedno, da su naše općine prepletene, povezane i prijateljske, ali se pokazalo da je moguća suradnja i s druga dva naroda.

Ovaj projekt je pokazao da Hercegbosanska županija jeste i može biti prva u konkretnoj provedbi političkih pomaka. Ne smijemo uzmicati, a za to nam treba i Vaš glas. Zato iziđite na izbore i birajte jedino i isključivo liste Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Priopćeno je iz HNP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok