Okončanje procesa prebrojavanja glasova s ovogodišnjih izbora dovelo je i do kompletiranja podataka o rezultatima političkih stranaka na županijskim razinama, pri čemu je u pojedinim županijama, ovisno o broju mandata u Skupštini, vidljivo kako će se tražiti koalicije po tri ili više stranaka nužne za postizanje skupštinske većine i samim tim izbor Vlade, piše Večernji list BiH.

Mogući razgovori

U većinski hrvatskoj Hercegbosanskoj županiji stanje je takvo da će najmanje dvije hrvatske stranke uskoro morati početi proces pregovora. Posljedica je to činjenica da je na ovim izborima jednak broj mandata, po pet, osvojio i HDZ BiH kao i HNP, a već su upućene određene poruke koje daju naslutiti neki budući sastanak o toj temi. Treća stranka po broju mandata u budućoj Skupštini je HDZ 1990. (4), a što pokazuje kako bi i ta stranka mogla biti dio nekih budućih postizbornih dogovora.

U kontekstu HDZ-a BiH najveći broj glasova dobio je Dragan Konta, inače i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u Hercegbosanskoj županiji, dok je kod HNP-a na prvom mjestu predsjednik navedene političke opcije Ivan Vukadin. Kada je riječ o HDZ-u 1990., najveći broj glasova dobio je Nediljko Rimac, koji je i nosio listu navedene stranke.

Kao što je poznato, za izbor nove županijske Vlade potrebno je 17 od 25 zastupnika, a što upućuje na zaključak kako će se tražiti potpora neke od ostalih stranaka u Skupštini, pri čemu je izbor prilično šarolik - SNSD ima dva mandata, koliko i HNL, SDA i SDP. Srpska sloga (SNS FBiH, SP, DNS, PDP i SDS), Srpsko jedinstvo (SNP FBiH - SPS) i HRS imaju po jedan mandat.

U Sarajevskoj županiji, čija Skupština ima 35 mandata, rezultati izbora pokazali su zanimljivu situaciju u kojoj isti broj zastupnika imaju SDA i NiP, po sedam, dok je druga odnosno treća stranka po broju mandata SDP. Sarajevska županija vrlo je bitan prostor za bošnjačku političku scenu, a procesi koji se vode u njoj često znaju biti i odraz situacije s viših razina.

A kako će se odvijati proces postizborne matematike u Skupštini Sarajevske županije, pitanje je na koje još uvijek nije moguće dati konačan odgovor, međutim, moguće je analizirati istupe pojedinih političkih dužnosnika. Tako je nedavno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, govoreći o situaciji nakon izbora, potvrdio da mu je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponudio formiranje programske koalicije ovih dviju stranaka, a hoće li to imati utjecaja na stanje u Sarajevskoj županiji, rano je za procijeniti.

Istodobno, tijekom gostovanja u programu Televizije Sarajevo Faruk Kapidžić (SDA) kazao je kako još uvijek nije siguran tko će formirati Vladu u SŽ-u, ali je mišljenja da bi SDP trebao biti u vlasti sa SDA. - Pa ne znam. SDA, DF, SDP i Semir (Stranka za BiH, nap. a.) - naveo je Kapidžić, dodavši kako smatra da će SDP koalirati sa SDA "na svakoj razini jer bi to bilo dobro za državu".

Ostale stranke

Osim navedenih triju stranaka (SDA, NiP i SDP), u Skupštinu ulaze i Stranka za BiH i Naša stranka s po pet zastupnika, DF/GS s četiri te Za nove generacije s jednim zastupničkim mandatom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok