U ponedjeljak 14. studenog u 18.00 u  koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole održat će se pijanistički koncert Nadira Hošića. Za sve zainteresirane ulaz je slobodan.

Nadir Hošić (Sarajevo, 1997.) klavir učio u klasama prof. Elme Kraišnik i Vedrane Mujkić.

Studij klavira završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Dragana Opančića, a kao student na razmjeni master studij pohađao je i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Rubena Dalibaltayana.

Za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu osvaja Prvu nagradu na 22. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Šabac u Srbiji, Drugu nagradu na takmičenju Ischia International Piano Competition  u Italiji, Drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika „Sonus op. 5“ u Križevcima – Hrvatska, a kao dobitnik Druge nagrade na 1. Internacionalnom takmičenju pijanista „Memorijal Matusja Blum“ održanom u Sarajevu, proglašen je pobjednikom kategorije.

Među recitalima posebno se ističu recital održan u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2019. godine, u okviru zatvaranja 35. Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“, te recital održan 2021. godine u Sarajevu u okviru festivala Majske muzičke svečanosti, u Koncertnoj dvorani Cvjetko Rihtman. Kao jedan od predstavnika Muzičke akademije u Sarajevu nastupio je na festivalu studenata Departmana muzičke umetnosti  A- fest u Novom Sadu, a na 36. Međunarodnom festivalu „Dani muzike“ u Herceg Novom publici se predstavio na koncertu Academia Musica – Tri generacije pijanista.

Tokom dosadašnjeg rada usavršavao se na masterclassima priznatih pijanista kao što su: Boris Kraljević (Singapur), Jokut Mihailović (Srbija), Ruben Dalibaltayan (Hrvatska), Julia Gubajdullina (Hrvatska), Rita Kinka (Srbija), Avedis Kouyoumdjian (Austrija), Stefan Vladar (Austrija), Milana Chernyavska (Njemačka), Boris Berman (USA), Natalia Trull (Rusija).

Posebno se ističe njegov debitantski nastup sa Sarajevskom filharmonijom u okviru festivala Majske Muzičke Svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo 2017. godine pod dirigentskom palicom Fuada Šetića, kada je nastupio kao student prve godine.

Dobitnik je nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti kao najbolji student završne godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, za akademsku 2018/2019. godinu te posebnog priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok