Posljednjih dana do ovog ministarstva dolaze informacije da se na području Hercegbosanske županije sve češće pojavljuje krivolov iz vozila „farovima“ na javnim putevima te se u opticaju javlja znatan broj termalnih ciljnika koji omogućavaju vidljivost u noćnim prilikama, te se na taj način omogućava neograničena manipulacija nad divljači prilikom krivolova, što ponajviše dovodi do istrebljenja krupne divljači (vuka, medvjeda, divlje svinje, srneće divljači itd.).

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije moli sve Korisnike lovišta, mjerodavne institucije kao i stanovnike Hercegbosanske županije da obrate pažnju na pojedince koji posjeduju ili koriste posebnu opremu (uređaje) za noćno odstreljivanje divljači u svrhu krivolova (ili istu objavljuju putem društvenih mreža), te o tome obavijeste nadležnu policijsku postaju ili županijsku i Federalnu inspekciju.

Upozoravamo da je spomenuta oprema na Zajedničkoj (međunarodnoj) listi vojne opreme (Službeni glasnik BiH, broj 6/17.) i kao takvu ju je strogo zabranjeno i kažnjivo posjedovati i koristiti, sukladno Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj: 22/16), a tako i člankom 57. stavak 4. Zakona o lovstvu Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj:4/06, 8/10 i 81/14).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u