U odnosu na prošlu, ove je godine u HBŽ-u zabilježeno znatno manje zoonoza, zaraznih bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, kao što su bruceloza, Q-groznica i tuberkuloza. Moglo bi se reći kako je epidemiološka situacija dobra.

No, je li službena statistika pravi pokazatelj stanja, ispitali smo na terenu. Ove godine bruceloza je potvrđena samo kod jednog goveda u Glamoču i tuberkuloza kod dvaju na obiteljskom gospodarstvu u Tomislavgradu, kazala nam je dr. veterine Dubravka Puđa, šefica Odsjeka za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a. Piše Večernji list BiH.

- Prošle godine bile su 4 prijave na brucelozu s 11 pozitivnih reaktora, riječ je o govedima, potom o jednoj kozi te dvije prijave na dva gospodarstva s po jednim utvrđenim pozitivnim reaktorom na TBC, dok smo imali slučaj i utvrđene Q-groznice na jednom gospodarstvu na području općine Tomislavgrad na kojem smo uklonili 22 pozitivna reaktora - kazala je Puđa.

- Mogu sa zadovoljstvom reći da u posljednje dvije godine nema evidentiranih zoonoza kod ljudi. Znači, iz naših zdravstvenih ustanova nemamo prijavljenu ni jednu za razliku od nekih prethodnih godina kada smo, prije 10-ak godina, imali veliki problem, pogotovo s brucelozom - kazala nam je ravnateljica ZZJZ-a HBŽ-a dr. Diana Mamić.

Smanjena je i nomadska ispaša, koja je nerijetko donosila brucelozu na ova područja, kazao nam je i ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a Dubravko Kovačević i dodao: - Koji su čimbenici u pitanju, je li to rad inspekcije i drugih službi, koje su izvrsno surađivale, ili je u pitanju smanjenje stočnog fonda, ne samo u našoj županiji nego i u cijeloj državi, o tom možemo pričati na nekom drugome mjestu.

Sve rečeno uglavnom se odnosi na dijagnostiku goveda jer nje kod malih preživača nema otkako se primjenjuje preventivno cijepljenje, doznajemo na Kupreškoj visoravni, točnije u Zloselima, od dr. zootehničkih znanosti, veterinara i farmera Perice Romića. Kazao je kako cjepiva protiv brucele, izuzev ove, posljednjih nekoliko godina nije bilo dovoljno ili ga uopće nije bilo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok