“Generacija budućnosti” naziv je humanitarne večere čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu nove moderne kuhinjske opreme za izvođenje praktične nastave učenika ugostiteljskog smjera livanjske Srednje strukovne škole.

Za 100 Livnjaka koji su kupili ulaznicu večeru je s učenicima kuhalo pet poznatih šefova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a Livno još jednom pokazalo veliko srce.

Iza savršene večere od pet slijedova koje su konobari ponosno iznosili, u kuhinji užurbanost, znoj, strepnja. Vrhunski šefovi su dva dana nesebično dijelili tajne svog kuharskog umijeća, učenici ih upijali i vrijedno radili za novu kuhinju.

“Divno iskustvo zato što sam puno toga naučila. Vjerojatno opet bih ovo sve ponovila, ali bilo je teško stajati na nogama cijeli dan”, priča Filipa Baković, učenica iz Tomislavgrada. Prenosi Federalna.

“Prilika da naučim nešto više u toj kuhinji da mogu dalje ići”, kaže Paola Mihaljević, učenica iz Livna.

“Ova nova kuhinja stvarno bi nam bila dobra zato što, kad otvaramo nešto izgleda kao da će nešto puknut”, dodaje Filipa.

Glavni „krivac“ za ovu pozitivnu priču prošle godine je s kolegom radio edukaciju za kuhare.

“Onda smo vidjeli da je loša bila situacija u samoj opremi kuhinje pa smo dali obećanje da ćemo se vratiti da napravimo nešto”, istakao je Tomislav Trboglav, suvlasnik i glavni šef restorana Chevos u Zagrebu.

“Da imamo kvalitetne, školovane kuhare, to je svima nama koji se bavimo turizmom i ugostiteljstvom ovdje u našem gradu i kantonu, tako da na ovaj način napravimo sebi neku generaciju budućnosti”, navodi Marin Mamuza, vlasnik TA Continental Adventure Livno.

“Učenici su fenomenalni, prihvatili su te neke nove ideje koje su vrhunski naši kuhari, stručnjaci koji su tu večeras, prihvatili su sve na najbolji mogući način i Livno ima dobru i svijetlu budućnost što se tiče gastronomije i kulinarstva”, kazao je direktor hotela Novitas u Livnu Mirko Brdar.

Trud se isplatio. Prikupljeno je 13 tisuća maraka, tako da će s novom opremom ova školska kuhinja, u kojoj su mnogi učenici napravili svoja prva samostalna jela, ovoj, a i budućim generacijama, pružiti još bolju i suvremeniju obuku.