U Drvaru se gradi stambena zgrada sa 31 stanom, vrijedna 3.009.240 KM, čiji će korisnici biti raseljene osobe i mladi bračni parovi sa djecom koji nemaju riješeno stambeno pitanje, izjavila je Srni načelnik Dušica Runić.

Runićeva je rekla da će time biti riješena barem polovina zahtjeva tih kategorija stanovnika.

– Građevinska dozvola za izgradnju dvije stambene zgrade izdata je u siječnju 2020. godine, čime je naša lokalna zajednica ispunila obaveze za realizaciju projekta `CEB dva – zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja` – objasnila je Runićeva.

Ona je navela da će, zbog globalnog kretanja na tržištu, umjesto planiranih 55 stambenih jedinica u dvije zgrade, biti izgrađena jedna sa 31 stanom.

– Imamo situaciju da veliki broj stambenih jedinica u privatnom vlasništvu na području općine stoji većim dijelom godine prazno, dok sa druge strane imamo potrebu da rješavanjem stambenog pitanja osiguramo i olakšamo životne uvjete za ove kategorije – objasnila je Runićeva.

Izvršena je primopredaja tehničke dokumentacije za projekat „CEB dva – zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ između općine Drvar, kao nositelja odobrenja za građenje, federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kao implementatora projekta, Instituta za građevinarstvo „IG“ Banjaluka kao nadzora nad izvođenjem radova i izvođača „Dola“ iz Cazina.

Rok za izvođenje radova počinje teći od ponedjeljka, 5. prosinca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok