• Short title article: Opstrukcije
Foto: Arhiva; Livno Online

U Livnu je jučer održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća koja je trebala odblokirati rad toga tijela - nakon općih izbora ostalo je bez predsjednice Hane Milak (SDP BiH), a potom i bez dopredsjednika budući da je Ivan Penić (HDZ 1990) 29. prosinca 2022. podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

No, to se nije dogodilo - ni jedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu.

Prva točka današnje sjednice prošla je bez većih problema, te je natpolovičnom većinom, s 18 glasova za, Ivan Penić, koji nije nazočio sjednici, razriješen dužnosti dopredsjednika. Međutim, zaustavljeno je na izboru predsjednika između dva predložena kandidata - Seada Hadžijahića iz SDA i SDP-ovog Edina Doračića. Javlja FTV.

„Nitko od predložena dva kandidata nije imao potrebnih 16 ruku da bi bio imenovan na mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Ono što nas očekuje su sastanci Povjerenstva za izbor, imenovanja i administrativna pitanja sa svim političkim subjektima koji participiraju u Gradskom vijeću Livna“, objašnjava ŽNL-ov Jandre Hrgić, predsjednik Povjerenstva za izbor, imenovanja i administrativna pitanja.

Glorija Lijović (HDZ BiH) ovlaštena je predsjedateljica jučerašnje sjednice Gradskog vijeća: „Postoje vijećnici, dvojica njih, koji nisu bili ni za jednog ni za drugoga kandidata. Dakle, jasno je da se opstruira rad, jer ne znam koga bismo mi trebali trećeg izabrati. Ako su imali nekoga trećega na umu, trebali su ga i predložiti“.

Interesantno  je i to da se kod obje točke dnevnog reda nekolicina vijećnika uopće nije htjela izjasniti, što je protivno važećem Poslovniku.

„Ono što je problem svima nama ostalima je da nema sankcija za takve vijećnike. Naravno, svi oni redovno dođu na sjednicu, dobiju paušal za današnji dan i sve ostalo. Međutim, evo, jednostavno blokiraju rad“, dodaje Hrgić.

A takvih situacija je bilo više u dvogodišnjem radu aktualnog Gradskog vijeća, ističu naši sugovornici, kao i potrebu da i ovaj problem konačno mora biti riješen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok