• Short title article: Noć muzeja

U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu preksinoć je održana tradicionalna kulturna manifestacija “Noć muzeja".

Ovogodišnja je posvećena likovnoj umjetnosti, konkretno zbirci crteža Gabrijela Jurkića i umjetničkim radovima nastalim na IX. Međunarodnoj likovnoj koloniji Tomislavgrad-Blidinje 2022. Piše Večernji list BiH.

Ni jaka bura i četiri stupnja ispod ništice nisu spriječili Duvnjake da posjete sve što im je tu noć bilo ponuđeno. A ponuđen je doista bogat program. Manifestacija je počela svečanim otvorenjem izložbe “Umjetnik – crta – posvećenje”. Riječ je o zbirci crteža Gabrijela Jurkića iz bogatog fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno. Za tu prigodu u Tomislavgrad su došle i ravnateljica FMGG Dražena Džeko i autorica izložbe Željka Markov.

Markov je posjetitelje u kraćem predavanju upoznala sa manje poznatom stranom znamenitog slikara pejzaža i portreta, a to je crtež. Sačuvane Jurkićeve studije i skice svjedočanstvo su predanog i neiscrpnog istraživanja tog samozatajnog umjetnika. U umjetničkoj zbirci na Gorici u Livnu je pohranjeno oko 6.000 crteža, skica i krokija, a u Tomislavgradu ih je predstavljeno 100-njak odabranih.

Ravnateljica Džeko kazala nam je kako je izložba „Umjetnik-crta-posvećenje“ nastala 2007., te dodala: „Od tada je obišla veliku većinu bh. gradova, gostovala je i po R Hrvatskoj, a evo večeras je mogu vidjeti i naši susjedi u Tomislavgradu.“ Kazala je i to da s Franjevačkim muzejom u Tomislavgradu surađuju od njegova postanka, što je potvrdio i njegov kustos Stipan Dilber: „Već godinama surađujemo, godinama radimo skupa na raznim projektima, zajednički nastupamo prema institucijama u R Hrvatskoj i drugim državama s kojima surađujemo. Uvijek nekako nađemo u toj suradnji interes muzeja, muzejske struke, a i naših djelatnika.“

Zahvaljujući toj suradnji tomislavgradska je publika imala prigodu upoznati Jurkića iz manje poznatog ugla crtača, a izloženi radovi oduševili su Marina Bakovića, učenika 2. razreda Gimnazije: „Meni je ovo fenomenalno! Ne mogu vjerovati da je to naslikano prije preko 100 i više godina. A što se tiče Noći muzeja, mislim da Duvno definitivno treba puno više ovakvih događaja i svaka čast organizatoru.“

Za organizatore riječi hvale imao je i Ilija Krišto: „Svake godine se ima nešto novo vidjeti iako ljudi misle da su to stalne postavke. Ali svake godine se nešto promijeni, bude neka nova izložba, uz ove standardne postave u Franjevačkom muzeju. Hvala ljudima koji pripremaju sve ovo i svake godine nas uveseljavaju ovako lijepim kulturnim događanjima.“ U prostorijama suorganizatora manifestacije, Kulturno informativnog centra, posjetitelje je dočekala izložba umjetničkih radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji Tomislavgrad-Blidinje 2022.

Ravnateljica KIC-a Danijela Papić s ponosom je istaknula: „Naš cilj je da ovo bude kontinuitet i u tome uspijevamo. Imali smo 9. Međunarodnu likovnu koloniju i ovo je 8. manifestacija Noć muzeja u Tomislavgradu. Raduje nas što vidimo puno mladih ljudi, a predstavit će nam se i puno mladih umjetnika.“ A u toj prebogatoj noći, koja je obilovala i glazbenim točkama, posjetitelji su bili u mogućnosti posjetiti pravoslavnu crkvu sv. Nikole i Džudža Džaferovu džamiju koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok