• Short title article: S radom počeo 2021.

Na prostoru Hercegbosanske županije (HBŽ) krajem 2021. godine počeo je s radom Županijski zavod za pružanje pravne pomoći, koji je do sada imao više od 200 predmeta.

Po riječima pravnog zastupnika Zavoda Lovre Milolože, pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju djeca bez roditeljskog staranja, osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost, duševno oboljele osobe, žrtve nasilja u obitelji ili nasilja na osnovu spola, korisnici stalne novčane socijalne pomoći, uživatelj najniže mirovine, osobe pod međunarodnom zaštitom i osobe lošeg imovnog stanja kada to utvrdi nadležno tijelo.

– Kada su u pitanju područja pružanja pravne pomoći, najviše su zastupljeni prekršajni, parnični i izvršni postupci. Kod prekršajnih dominiraju predmeti vezani za narušavanje javnog reda i mira i prekršaji sigurnosti prometa na cestama, kod parničnih brakorazvodne parnice, utvrđivanje očinstva i vlasničke tužbe, dok se kod izvršnih postupaka pomoć sastoji od sastavljanje prijedloga za pokretanje postupka, prigovora i žalbi na rješenja o izvršenju – kazao je Miloloža.

Sjedište Zavoda je u Livnu, a redovito se organiziraju uredovni dani u ostalim općinama Hercegbosanske županije.

Iz Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći najavljuju kako će pokrenuti inicijativu da se kroz izmjene i dopune Zakona reguliralo pravo na besplatnu pravnu pomoć branitelja, kao i članova obitelji poginulih branitelja, kako bi i oni mogli ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć na temelju statusa, bez obzira na imovinski cenzus.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok