• Short title article: Uključite se

Crveni križ Federacije BiH je u suradnji s Društvom Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) pokrenuo apel za pomoć stanovništvu Turske i Sirije ugroženom uslijed razornih potresa koji su pogodili ove dvije zemlje.

Crveni križ Federacije BiH svoj humanitarni broj 17023 ustupio je DCKBiH kako bi se i na taj način prikupljala sredstva. Također, u funkciji je humanitarni račun Društva Crvenog krsta/križa BiH za uplate putem žiro računa.

(Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

Napominjemo, da je Crveni križ FBiH od samog početka u kontaktu sa delegacijom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, kao i da je u ime DCKBiH proslijeđenja nota suosjećanja Turskom Crvenom polumjesecu i Sirijskom Crvenom polumjesecu.

Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostane neiskorištena u skladištima te zbog otežanog transporta za ove dvije zemlje iz IFRC-a, ali i ovih organizacija preporučju da je najbolje prikupljati novčanu pomoć zbog čega apeliramo na dodatno dijeljenje/promociju i podsjećanje na humanitarni telefon i račun. Tako će se sva prikupljena sredstva utrošiti  lokalno prema aktuelnim potrebama stanovništva.

Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor  koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Molimo vas da, ukoliko već niste, informirate vaše partnere i volontere da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji te da svako na svoj način da doprinos.