• Short title article: Livno

U povodu obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom u restoranu Panorama u Livnu održana je prva modna revija osoba s invaliditetom "Mogu, znam, hoću".

Organizirale su je dvije livanjske udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Put u život" - PUŽ i Marijanska vinkovska mladež u BiH. Piše Večernji list BiH.

Napisali i stihove

Bio je to jedan od načina kako bi skrenuli pozornost javnosti na osobe s Downovim sindromom, kao i na svu djecu s poteškoćama u razvoju, a "Pužići" su, od onih najmlađih u majčinu naručju do najstarijih, hrabro stali pred 400 posjetitelja i prezentirali modnu odjeću koju su im za tu prigodu osigurale modne kuće i saloni. Ne bi to mogli bez svojih volontera iz MVM-a koji su uvijek uz njih, a uz neke su se tako vezali da su im i stihove napisali. Tako je Anita Matić svojoj volonterki Antei Miloloži napisala pjesmu "Prijateljica", koju su voditelji programa i pročitali, a posljednji izlazak u crnoj odjeći i sa sunčanim naočalama bio je upravo s njom, njezinom prijateljicom Teicom. Inače, predsjednica MVM-a Martina Mihaljević ističe kako oni jedni bez drugih ne bi bili potpuni, da ta djeca traže tako malo, toplu riječ i pogled, zagrljaj, a daju mnogo više, iskrenu i bezgraničnu ljubav. Modna revija nosila je naziv "Mogu, znam, hoću" i manekeni su ga u cijelosti opravdali. S toliko nestrpljenja i treme čekali su izlazak na pistu, odvažno napravili krug, poneki se i u maniri pravih modela okrenuli nekoliko puta te samo što nisu rekli: "Evo, vidite da mogu!" I mogli su! A i Livno je još jednom pokazalo svoje veliko srce jer je svaki posjetitelj za ulaznicu dao 30 KM, neki i više. Sredstva će Udruga koristiti za svoj rad i organizaciju još mnogo sadržaja za svoje štićenike kako bi ih se što više uključilo u društvo. Bila je to treća godina zaredom kako su odlučili obilježavati Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Lani su s volonterima i Ženskim odbojkaškim klubom Troglav organizirali odbojkaški turnir kojemu je prethodilo predavanje za roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Za djecu s poteškoćama u razvoju i svoje učenike u inkluzivnom odjelu OŠ "Fra Lovro Karaula" Livno učiteljica Adela Vrdoljak svojedobno nam je kazala: - Oni su ljubav. Čista ljubav, sreća, čisto zadovoljstvo!

Važna životna lekcija

Bili su to i ovu večer. Posjetitelji i "Pužići" družili su se uz prigodan glazbeno-plesni program. Za dobru zabavu pobrinuo se TNT Band. Ako do sada i nisu imali prigodu upoznati djecu iz Udruge "Put u život", dolaskom ne samo da su ih upoznali nego su dobili i važnu životnu lekciju - kako se opustiti, voljeti i radovati.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok