• Short title article: Od 19 sati

Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno u suradnji  sa Osnovnom glazbenom školom  'Franjo S. Vilhar' i svjetski poznatom pijanisticom Julianom Steinbach, u subotu 1. 4. 2023.  organizira koncert U sjećanje na Davida.

Koncert U sjećanje na Davida posvećen je svim majkama koje su poput Majke Božje doživjele gubitak djeteta, ali su s pogledom na Kristov križ našle snagu nastaviti živjeti i činiti dobro.

Livanjka, Nevenka Gotovac Gritz, jedna je od takvih majki. Nevenka je, nažalost, doživjela ono što nijedna majka ne bi smjela doživjeti, izgubila je jedinog sina. Njezin sin David Gritz, bio je jedan od sedam ljudi ubijenih u terorističkom bombaškom napadu na Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu 2002. godine. Dvadeset četverogodišnji David Gritz usporedo je magistrirao na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu političkih znanosti u Parizu, a u trenutku tragedije nalazio se na studentskoj razmjeni na sveučilištu u Jeruzalemu. Budući da je David Gritz bio izuzetan student, poliglot, ali i nadasve talentiran glazbenik, njegova majka Nevenka Gritz potporom i poticajima mladim glazbenicima nastoji podupirati snove drugih mladih ljudi.

Nevenka Gotovac Gritz, povjesničarka umjetnosti koja već dugi niz godina živi u Parizu, dugogodišnja je prijateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica - Livno. Poznata pariška umjetnica muzeju je darovala zbirku kolaža koji su danas dio stalnog muzejskog postava. Muzeju je poklonila i piano želeći da taj instrument bude na raspolaganju svim mladim glazbenicima grada Livna.

U petak, 31. 3. Juliana Steinbach, francuska pijanistica brazilskog porijekla, održati će radionicu sa učenicima OGŠ "Franjo S. Vilhar" u pratnji profesorica Nikoline Krželj i Berime Cero.
A u subotu, 1. 4. moći ćemo uživati u njihovom zajedničkom koncertu.

Rođena u Brazilu, Juliana Steinbach započela je studij glazbe u Francuskoj, najprije u Lyonu na Regionalnom konzervatoriju (CRR), zatim kao privatna učenica grčko-američke pijanistice Christine Paraschos u Parizu. Nakon što je stekla diplomu, studirala je kod Brune Rigutta, Nicholasa Angelicha i Pierre-Laurenta Aimarda na Pariškom konzervatoriju (CNSM), gdje je diplomirala s prvom nagradom za klavir (2000.) i komornu glazbu (2003.).

Godine 2002. jednoglasno je primljena na poslijediplomski studij glasovira (Troisième ciklus) u klasi Jacquesa Rouviera. Tom joj je prigodom Zaklada Alfred Reinhold dodijelila Blüthnerov koncertni klavir. Također je studirala pod vodstvom Franca Scale na Accademia Pianistica Internazionale u Imoli (Italija), Pnine Salzman u Tel-Avivu (Izrael) i Marije João Pires u njezinom Centru za umjetnost u Belgaisu (Portugal). Pohađala je majstorske tečajeve kod glazbenika kao što su Dmitri Bashkirov, Alicia De Larrocha, Christoph Eschenbach, Péter Frankl, Emanuel Krasovsky i Ferenc Rados. U svibnju 2007. diplomirala je na The Juilliard School u New Yorku, gdje je bila studentica Josepha Kalichsteina (klavir) i Juilliard String Quarteta (komorna glazba).

Svira opsežan koncertni repertoar i redovito nastupa kao solistica s mnogim orkestrima iz Francuske, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Izraela i Brazila. Dobitnica zaklada Cziffra (1996), Banques Populaires (2000), Umberto Micheli (2001), Alfred Reinhold (2002) i Meyer (2002, 2003), Juliana Steinbach nagrađena je najvišim nagradama na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja, poput Međunarodnog Natjecanju mladih pijanista u Meknèsu (Maroko, 1996.), Tel-Hai Performance Prizes (Izrael, 2000. i 2001.) i Međunarodnom pijanističkom natjecanju Artlivre u São Paulu (Brazil, 2001.). U Francuskoj je nagrađena UNESCO-vom nagradom Flame, Zonta International Music Grant, Velikom nagradom i Posebnom nagradom th.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok