• Short title article: ŽNL

Županijska neovisna lista dala je osvrt na nedavnu sjednicu Gradskog vijeća Livna. Sjednica je održana u petak, a na njoj je napokon izabran dio rukovodstva, odnosno dopredsjednik Gradskog vijeća Livna čime je odblokiran njegov rad.

Njihov osvrt prenosimo u cijelosti.

ČINI DRUGOME ONO ŠTO NE ŽELIŠ DA SE TEBI ČINI ILI SJAJ I BIJEDA POLITIKE

Sjednica Gradskog vijeća Livna, 14. 4.2023.

Izbor predsjedavajućeg Vijeća: dva kandidata, 20 od 29 nazočnih vijećnika učinilo je nevažećim svoj glasački listić.

(Da će Hadžijahić-SDA, koji je dobio 6 glasova teško skupiti potrebnih 16 glasova dalo se naslutiti iz prošla dva pokušaja, ali i da će Doračić-SDP, s nekad 15 glasova (većinskih HDZovih) pasti na 3 za nas u ŽNLu je iznenađujuće.)

Izbor dopredsjednika Vijeća: jedan kandidat (iz HDZ BiH), 22 glasa ZA, 7 nevažećih.

Prethodnim rezultatima i postupcima nakon poduže krize, odblokiran je rad Vijeća. Kad je ovakvo polovično rješenje Rješenje, pitamo se zašto, za ovu prigodu ujedinjeni HDZovi i njima sve očitije sklonijih neovisni vijećnici, nisu donijeli i ranije? Zašto se čekalo ovoliko za donijeti nešto ovakvo?

Da je ovom sjednicom riješena i pozicija predsjedavajućeg prethodna pitanje uopće ne bi postavljali, a možda niti pisali cijeli ovaj osvrt. Možda ne bi bili zadovoljni rješenjem, ali bi ga prihvatili. No, još pod dojmom ovakvog polovičnog rješenja, bez obzira što stvari nastojimo gledati pozitivno ne možemo od Livna u ovom političkom kontekstu odvojiti tu nepopularnu sintagmu „grad slučaj“. Zašto?

Ovakav rasplet nije ispoštovao temeljnu ravnopravnost i poštivanje zagarantiranih prava/pozicija jednog naroda bez obzira na moguće prethodne ne/dogovore, stavove... Ovaj neizbor i izbor puno toga stavljaju u poziciju za preispitati. Stoga će biti interesantno vidjeti koje su to budeće akcije neizabranih. I kako reče Hadžijahić u izjavi za medije: ovo nije dobra poruka. I slažemo se s tim. Osim ako je i ovdje politika iznad svega?!

Vijećnici Periša i Gelo iz HDZ BIH u izjavama za medije rekoše kako uskoro očekuju i rješenje i za ovu poziciju. Je li ovo sve dio nečijeg plana? O čemu ovisi rješenje? O dogovoru na višim razinama vlasti i naredbama nižim-jedan je od gotov sigurnih odgovora.

Možda ima i gore od „grad slučaj“?!

Županijska neovisna lista

(Dokle će Livno hodati pognute glave i samo čekati mrvice s viših razina? Kada će neki ljudi progledati? I sve više smo razočarani i u mlade političkih opcija te onih koji su donedavno bilo iako ovisni, dosta svoji i neovisni. Što je ta poslušnost doprinijela Livnu kroz ovih 30ak godina? Ropstvo je frustracija, a s tim raspoloženjem kako činiti dobro sebi i drugima; nikako!?)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok