• Short title article: Nadareni učenici

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije uspostavili su suradnju i pokrenuli projekt edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika s ciljem prepoznavanja i osiguravanja adekvatnog obrazovanja za nadarene učenike.

Projekt je započeo 2021. godine u osnovnim i srednjim školama na području Grada Livna, dok je tijekom 2022. godine nastavljen u svim školama na području Hercegbosanske županije.  Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2022. i 2023. godine proveo je program usavršavanja za rad s visoko motiviranim i potencijalno nadarenim učenicima, a navedeni program uspješno je završilo 46 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 10 škola.

Na završnoj konferenciji, koja je održana 20. travnja 2023. godine u prostorijama Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad, uz Škole koje su prezentirale svoje projekte, nazočili su i zamjenik pročelnika za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, gospodin Ilija Krišto, ravnatelj Centra izvrsnosti, gospodin Ivica Zelić, psiholog u Centru izvrsnosti, gospođa Ana Majić, kao i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, gospođa Gordana Nakić.

Ministrica Nakić je u svom govoru zahvalila Centru izvrsnosti na suradnji te naglasila kako je Hercegbosanska županija prva županija koja je započela sustavnu i institucionalnu brigu o potencijalno nadarenim i visoko motiviranim učenicima.

“Briga o nadarenim i talentiranim učenicima od ključnog je značaja u smislu ljudskog kapitala sposobnoga za pokretanje gospodarstva i drugih djelatnosti u zemlji. Djecu želimo naučiti kako su njihovo znanje i vještine ono što će ih održavati u životu, a obveza Ministarstva i svih uključenih u odgojno-obrazovni proces je osigurati svakom djetetu adekvatan oblik obrazovanja temeljem kojega će ono ostvariti maksimum svojih potencijala, te na taj način biti produktivan član društva”, zaključila je Nakić, te dodala kako će se suradnja Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i  Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok