• Short title article: Poremetili planove JNA

Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije, predstavnici MZ Šujice, Općine Tomislavgrad, Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije te predstavnici braniteljskih udruga kao i njihovi gosti iz RH u subotu su se simbolično okupili na platou uz magistralnu prometnicu Šuica -Kupresu te uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenjem svijeća odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Prisjetivši se svibnja 1991. godine, sudionici tog vremena iz Šujice ukazali su još jednom na važnost uloge koju je ovo mjesto imalo u Domovinskom ratu.

Profesorica Ivica Pašalić Lothak, sudionik organizacije blokiranja prometnice iz 1991. godine, je još jednom podsjetila na taj dan prije 32 godinu kad su se u Šujici okupili mještani ovog kraja u upravi šuičke pilane te spremno čekali informacije o kretanju JNA tenkovske kolone.

Nakon informacije da je kolona JNA prošla kroz Kupres i krenula prema Šujici donijeli su jednoglasnu odluku o blokiranju prometnice.

Sva tada teška vozila s pilane dovezena su tu na cestu, a u pomoć su im odmah stigli prijatelji iz Livna i Tomislavgrada.

Po riječima vijećnika u OV Tomislavgrad te aktivnog sudionika ovog događaja i Domovinskog rata Jerke Mioča, ova mudra, hrabra i hvale vrijedna odluka, donesena je u pravo vrijeme i na pravom mjestu te je radikalno utjecala na kasnije geostrateško i geopolitičko stanje u ovom djelu Hercegovine, same Bosne a i šire, a pitanje svih pitanja je "s kojih pozicija bi krenuo rat i kako bi se sve to završilo da se nije munjevito i adekvatno reagiralo.

- Ovaj pothvat je poremetio plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine te njihovog prodora dalje prema Dalmaciji sto bi tada imali nesagledive posljedice za hrvatski narod - kazao je Mioč.

Uime branitelja i ratne brigade "Kralj Tomislav" iz Tomislavgrada nazočnima se obratio njezin ratni zapovjednik Boško Papić koji je iskazao nadu da se istina o zaustavljanju tenkova u Šuici mora prenositi te o ovome događaju se mora dati pravo i primjereno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Kako je na ranijim sjednicama Općinskog vijeća Tomislavgrad usvojena Odluke o davanju na korištenje građevinskog zemljišta Mjesnoj zajednici Šujica u svrhu izgradnje spomen obilježja zaustavljanja tenkova JNA 9. svibnja 1991., danas je svečano položen i kamen temeljac kao trajni podsjetnik tog vremena.

Naime, ideja obilježavanja godišnjice zaustavljanja JNA tenkova u Šuici sa izgradnjom spomen obilježja rodila se prije četiri godine na susretu mladih Šuičana gdje se osjetila dužnost, a i odgovornost da se činjenice iz Domovinskog rata ne zaboravljaju.

Izgradnju spomen obilježja trajno će , ističu  Šujicani ,biti upisana istina o zaustavljanju tenkova u Šuici koja će imati odjek i u široj javnosti poput Pologa i cijelom događaju dati pravo i primjereno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Isto tako u planu MZ Šujica je izraditi monografiju vezano za ovaj događaj čime su već pokrenuli projekt prikupljanja fotografija i video zapisa te blokade na prometnici Šujica – Kupres gdje se narod organizirao i postavio barikade tenkovima JNA kako iz smjera Kupreškog polja ne bi prošla u smjeru taktičkih zacrtanih ciljeva.

Današnju svečanost uveličali su i članovi atletskog kluba "Puls" iz Tomislavgrada koji su organizirali memorijalnu utrku od Tomislavgrada do Šujice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok