• Short title article: Gluvo kolo i opanak
Foto: Srna

Gluvo kolo i opanak neraskidivo su vezani za povijest glamočkog kraja, koju danas baštini Kulturno-umjetničko društvo KUD „Budućnost“ iz Glamoča.

Kožni opanci u stara vremena bili su obavezan dio nošnje svakog muškarca i žene u Glamoču, a danas se koriste za folklor kada se igra gluvo glamočko kolo.

Predsjednik KUD-a „Budućnost“ iz Glamoča Boris Lukajić pojašnjava da glamočko kolo spada u grupu nijemih ili gluvih kola, te da je fizički veoma zahtjevno.

– Nekada se kroz ovo kolo ispitivala fizička i zdravstvena sposobnost djevojke za udaju – kaže Lukajić.

On je naveo da je KUD „Budućnost“ iz Glamoča osnovano davne 1944. godine, te da danas aktivno radi i nastupa, usprkos prekidima u određenim periodima.

– Društvo je prvi put osnovano 1944. godine, a prestalo sa radom 1995. zbog ratnih događanja. Ponovno je osnovano 2004. ali bez ikakvih aktivnosti, sve do 2012. godine kad je održana izborna Skupština i izabrano novo rukovodstvo – rekao je Lukajić.

On je naveo da je društvo u toku rata ostalo bez cjelokupne imovine, te je za nastupe pozajmljivalo nošnje folkloraša iz Drvara i Banjaluke, kojima duguju veliku zahvalnost.

– Danas posjedujemo značajan fundus nošnji, te smo sada u mogućnosti da samostalno nastupamo – naveo je Lukajić.

KUD „Budućnost“ iz Glamoča danas ima oko 50 aktivnih članova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok