• Short title article: Je li previše?

U posljednjih nekoliko godina politička situacija u Hercegbosanskoj županiji je u krizi.

Zbog velikog broja političkih stranaka, ali i zbog načina uspostave izvršne vlasti, proces uspostave vlasti  nakon izbora je mukotrpan i dugoročan. Ali to ne smeta zastupnicima u Skupštini da primaju ogroman novac za (ne)rad.

Iako Skupština javno ne objavljuje podatke o primanjima zastupnika iz imovinskih kartica izabranih zastupnika, koje moraju dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, možemo okvirno saznati o kolikim iznosima se radi.

Tako u prosjeku zastupnik, koji je profesionalizirao mandat, mjesečno zaradi oko 2 800 maraka. Odnosno na godišnjoj razini oko 34 000 maraka. Za četiri godine, koliko traje mandat, jedan zastupnik primi oko 136 000 maraka.

Usporedimo li to s prosječnom netom plaćom u Federaciji BiH, koja je u ožujku 2023.godine iznosila 1 260 maraka, dolazimo do podatka da je prosječnom radniku  potrebno skoro devet  godina da zaradi isti iznos.  I ne zaboravimo da zastupnici na „posao“ dolaze samo kada je sjednica. A to je u slučaju HB županije, u posljednje vrijeme, manje od jednom mjesečno.

Uz ovaj iznos koji zaradi zastupnik ne smijemo zaboraviti da mnogi od njih su članovi povjerenstava u Skupštini. I na osnovu toga primaju novčanu naknadu. U nekim slučajevima taj iznos premašuje  20 000 maraka godišnje.

Rukovodeći ljudi Skupštine imaju veću plaću. Tako predsjednik Skupštine mjesečno zaradi oko 3 700 maraka. A na raspolaganju ima i službeni automobil kao i ostale pogodnosti koje ova dužnost  donosi. Za razliku od „običnih“ zastupnika mora dolaziti na radno mjesto.

Iz svega navedenog od politike se izgleda može ugodno i dobro živjeti.

Imovinske kartice zastupnika u Skupštini HB županije možete pogledati ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok