• Short title article: Idemo ka EU

U Sarajevu je, 07.lipnja 2023.godine u organizaciji Direkcije za europske integracija održana  obuka za rad u Pravno informacijskom sustavu (LIS) za usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija, na kojoj su sudjelovali i predstavnici institucija iz Hercegbosanske županije.

Direkcija za europske integracije je predstavila prvi Pravni informacijski sustav (LIS) kojim se digitaliziraju administrativni postupci usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija. LIS je razvijen zahvaljujući Švedskoj koja je prepoznala značaj  takvog sustava i pristupa te  i financijski podržala Bosnu i Hercegovinu.

Ciljna skupina ove obuke bili su predstavnici Unsko-sanske i Hercegbosanske županije koji će raditi  u LIS-u  na poslovima usklađivanja zakonodavstva i popunjavanju instrumenata za usklađivanje, ali i na prevođenju  propisa na engleski jezik, kao i onih koji će izvještavati o usklađenosti propisa kroz informacijski sustav,  izradom tabela za  izvještavanje.

LIS nudi konzistentan i transparentan pristup u procesu usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine, a koji će omogućiti da se niz postupaka, pripreme i izrade propisa koji se usklađuju, pripreme instrumenata za usklađivanje, obrade i analize podataka o usklađenosti, kao i verifikaciju i potvrđivanje usklađenosti, te postupci usklađivanja terminologije i prevođenja, kao i izrada tabele za izvještavanje u svrhu izvještavanja prema Europskoj uniji,  odvijaju na ujednačen i jednostavniji način.

Bosna i Hercegovina je dodjeljivanjem statusa države kandidata od 15. 12. 2022. godine ušla u novu fazu u procesu pristupanja u EU. Jedan od sljedećih koraka u procesu pristupanja je otvaranje pregovora o članstvu u EU, te analitički pregled pravne stečevine kojim se utvrđuje postoje li  određene neusklađenosti države kandidata sa zahtjevima koji proizlaze iz pravne stečevine EU.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok