• Short title article: Od 26.06. do 02.07.

U organizaciji Općine Kupres i suorganizaciji Hrvatskog doma Kupres od 26. lipnja do 2. srpnja održat će se tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2023, a središnji događaj – viteško natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 2. srpnja.

Dani kosidbe počinju 26. lipnja u 18 sati izložbom narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i susjednih država, koja će se održati u Hrvatskom domu Kupres. U glazbenom dijelu večeri nastupit će ženske vokalne skupine Napredak i Ivančice, najavili su organizatori.

U srijedu, 28. lipnja, u 10 sati održat će se mala etno radionica za djecu pod nazivom "Kupreška kućica" na kojoj će djeca imati priliku doznati kako su izgledale kuće davno prije u Kupresu, a za izradu će se koristiti reciklirani materijali kako bi se potakla ekološka osviještenost djece i mladih.

Projekcija filma redatelja Branka Ištvančića "Od zrna do slike" zakazana je za 30. lipnja u 19 sati. Film govori o bačkim Hrvaticama, naivnim umjetnicama u tehnici slame, koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete te o svezi njihove svakodnevnice i umjetničkog izražaja. U širem smislu film govori o zajednici koja je jedna od zadnjih osebujnih oaza naivne umjetnosti panonske ravnice, o kulturi i izričaju hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

U subotu, 1. srpnja, u 12 sati bit će otvoren Sajam rukotvorina na kome će obrtnici i rukotvorci prikazati svoje proizvode.

Istoga dana u 19.30 na programu je Etno festivala 'Moj Ivane' - Kupres 2023,. koji je osmišljen s ciljem njegovanja, reproduciranja i suvremene interpretacije tradicijske glazbe kao neizostavnog dijela kulturnog identiteta zajednice.

Posljednji dan manifestacije, nedjelja, 2. srpnja, rezerviran je za višestoljetnu tradicijsku manifestaciju viteško natjecanje kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke te natjecanje u tradicijskim sportovima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok