• Short title article: Kupres

Danas 2. srpnja, 2023. godine uspješno je održana tradicijska kupreška kulturna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu 2023, u narodu još poznata pod nazivom Strljanica.

Posjetitelje okupljene na Kupreškom polju uz nazočnost brojnih visokih gostiju i uzvanika u programu otvaranja na početku je pozdravio načelnik općine Kupres g. Zdravko Mioč a Manifestaciju je otvorio Mate Lončar, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara gđe. Borjane Krišto.

Dane kosidbe na Kupresu redovito podržava i Vlada Hercegbosanske županije ove godine nazočni su bili predsjednik Vlade HBŽ g. Ivan Vukadin i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić dok je dan ranije na etno festivalu Moj Ivane u Hrvatskome domu Kupres nazočna bila ministrica Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ gđa. Gordana Nakić.

Nakon što su svoj program prikazala kulturno umjetnička društva uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima: kamena s ramena, skoka u dalj s mista, potezanja konopca te galopska konjička utrka.

Središnji i najzanimljiviji dio cjelodnevnoga programa bilo je tradicijsko viteško nadmetanje kosaca u košenju trave ručno izrađenom kosom.

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju Dana kosidbe Kupres – Strljanica 2023 ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, drugo mjesto ove godine osvojio je Mario Prljević iz Tomislavgrada dok je treći bio Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca.

U nadmetanju kosaca juniora pobijedio je Ivan Čičak iz Kupresa, drugo mjesto osvojio je Drago Šarić a treću utješnu nagradu osvojili su braća Josip i Ivan Čičak iz Kupresa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok