• Short title article: Tomislavgrad

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira jubilarnu, 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Program se održava pod pokroviteljstvom dr. sc. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad te Grada Biograda na Moru. Program se održava od 10. do 15. srpnja 2023. godine. Navodi Večernji list BiH.

– Nema ljepšega od djevojke koja ponosno nosi hrvatsku nošnju – stoji u poruci Udruge "Stećak" i Hrvatske matice iseljenika koje organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH. Za 10. jubilarni izbor prijavile su se Hrvatice iz cijeloga svijeta.

U srijedu je u 20 sati u Biogradu održana multimedijalna izložba u Zavičajnom muzeju pod nazivom "Hrvatske djevojačke nošnje i nakit kao dio europske baštine". Navečer je održana i Revija tradicijske odjeće u Biogradu na Moru (riva ispred zgrade Gradske uprave), dok će završna večer biti upriličena danas, 14. srpnja u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu. Bogat program ove jedinstvene kulturne i tradicijske manifestacije uključuje i predstavljanje sudionica na Facebook stranicama Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak", gdje publika može dati svoj glas i podržati djevojke na jubilarnom izdanju revije.

Cilj ovoga bogatoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja bogatstva tradicijske kulture te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Na ovogodišnjoj reviji sudjeluje i predstavit će se dvadeset i jedna Hrvatica i djevojka hrvatskih korijena, predstavnica hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata - od Sjeverne do Južne Amerike, kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica.

Posebnost 10. revije

Kontaktirali smo ovom prilikom stručnog suradnika na reviji oca Zvonka Martića, koji nam je kazao kako su ove godine iznimno sretni jer slave jubilej, 10. obljetnicu organizacije Revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

- Posebnost ovogodišnje revije upravo je to što su djevojke u sklopu programa i boravka u BiH i Hrvatskoj imale i fotografiranje na Vranskom jezeru, nakon čega su bile gošće gradonačelnika Biograda na Moru gospodina Ivana Kneza. U Biogradu na rivi ispred zgrade Gradske uprave djevojke su se prigodnom revijom predstavile Biograđanima. U sklopu tog programa djevojke su obišle i kanal između otoka Pašmana i kopna te su bile gošće i na samom otoku Pašmanu.

U samom povratku iz Biograda sudionice revije bile su gošće Gradske uprave Grada Klisa i Splitsko-dalmatinske županije. Imale su, dakako, priliku vidjeti i Klišku tvrđavu te se na licu mjesta upoznati s poviješću kliškoga kraja - kazao nam je otac Zvonko.

Nakon toga u redovitom programu slijedi završna večer u kojoj će se održati revija pred izabranim žirijem, nakon čega će se i proglasiti najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, njezine dvije pratilje i najfotogeničnija djevojka revije.

Inače, kako nam je rekao otac Zvonko, za izbor najfotogeničnije djevojke revije moguće je glasovati na Facebook stranici Udruge "Stećak". Pojedine djevojke prikupile su veliki broj glasova, što svjedoči o velikom zanimanju javnosti za ovu manifestaciju. Prošle godine na Facebook stranici Udruge "Stećak" tijekom revije zabilježeno je više od 100.000 posjeta.

Što se tiče ovogodišnjeg programa, važno je napomenuti kako će s djevojkama uz prigodan program nastupiti i Napretkov glazbeni trio Senso. Program će voditi poznati i omiljeni hrvatski voditelj Franjo Ridjan.

- Od uglednih gostiju svakako očekujemo dr. Dragana Čovića, predsjednika HNS-a, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, ugledne goste iz naše županije i županijskih ministarstava, gradonačelnika Biograda na Moru gospodina Ivana Kneza, načelnika Tomislavgrada Ivana Buntića, ali isto tako i mnoštvo posjetitelja - istaknuo je otac Zvonko.

- Sve ovogodišnje pobjednice dobit će replike hrvatskog tradicijskog nakita iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Pri tome svake godine nastojimo unijeti izvjesne novine u sustav nagrađivanja, ali uvijek je riječ o replikama nakita čiji se originali nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Jedna od nagrada su ogrlica i narukvica iz Višića (okolica Čapljine), zatim nakit iz Sanskoga Mosta te naušnice iz Mandina Sela u okolici Tomislavgrada. Najfotogeničnija djevojka dobit će repliku naušnica s pozlatom iz okolice Livna. Riječ je o poznatim naušnicama kakve je dobila i Angelina Jolie kad je boravila u Sarajevu - kazao je otac Zvonko Martić.

Svaka od sudionica i ove će godine dobiti svoj portret u nošnji fotografiran na Vranskom jezeru, na platnu i jednom doista zanimljivom i praktičnom formatu 50 x 70 cm. Te fotografije radit će Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf.

Na samom kraju otac Zvonko istaknuo je važnost samog projekta jer te djevojke koje se prijavljuju na ovu manifestaciju donose nužni dašak domoljublja kojim upućuju na važnost očuvanja i njegovanja tradicijske kulture Hrvata u BiH. - One koje dolaze iz cijeloga svijeta jednostavno nas moraju podsjetiti na nužne trenutke zajedništva, ponosa i pripadnosti hrvatskom narodu. Način na koji one nose te nošnje i s poštovanjem se ophode prema njima kao dijelu svoje baštine te način kako govore o njima svjedoče o važnosti poznavanja i njegovanja svojih korijena.

Ono što je najvažnija poruka ove priče jest veza kojom se djevojke iz različitih krajeva svijeta, svjesne svojih hrvatskih korijena, povezuju u jednu trajnu cjelinu. Naime, djevojke koje su sudjelovale u prvoj reviji još uvijek su u kontaktu.

Jedinstvo i čuvanje baštine

One zajedno pjevaju i uče pjevati, na kraju programa predstave se nekom od pjesama koju su zajedno uvježbavale. Samim time i razgovaraju o suradnji, suradnji njihovih udruga i slično. Mnoge od njih koje su sudjelovale na prethodnim revijama i danas dolaze kao pratilje pojedinih djevojaka na ovogodišnjoj reviji.

Drugim riječima, osim očuvanja kulturne i tradicijske baštine Hrvata u BiH, a to je ono što nam nasušno treba, ova manifestacija služi i za povezivanje iseljenih Hrvata jer iz godine u godinu dolaze nam novi ljudi koji žele biti dio ovoga projekta. Vrlo nam je važna povratna informacija na licu mjesta koju dobivamo od djevojaka o tome kako one vide suradnju između bh. Hrvata i njih u iseljeništvu uz koordinaciju predstavnika matice Hrvatske. Dakle, sve nabrojeno nešto je što ovaj projekt zapravo ima za cilj, a nije sadržano u njegovu imenu, to je ono najbolje što se izrodilo iz desetljeće duge tradicije - kazao nam je otac Zvonko.

Znamo da, s obzirom na viđeno, pred žirijem neće biti nimalo lagan posao da iz prelijepog i šarolikog vrta mladosti i tradicijske odjeće izabere jednu djevojku koja će ponijeti desetu krunu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok