• Short title article: Livno

Na Kamešnici, planini koja se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske ovog vikenda održana je prva brdska utrka, simboličnog naziva Wild Horses Trail.

Organizirali su je Planinarsko društvo „Cincar“ Livno, Udruga Dinaridi trails iz Republike Hrvatske i Hajdučka družina iz Tomislavgrada, a pod pokroviteljstvom Grada Livna i Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ. Navodi Večernji list BiH.

Premda prva utrka je privukla 103 natjecatelja iz pet zemalja, među kojima i četvero Amerikanaca, tako da je već u startu dobila međunarodni karakter. Organizatori više nego zadovoljni.

„Vrijeme nam je prelijepo, nemamo riječi. Evo sve teče kako treba, okrjepe su na svojim mjestima, kontrolne točke, dakle, pratimo svakog trkača, imamo evidenciju u svakom trenutku malte ne gdje se tko nalazi, koliko je ljudi prošlo koju kontrolnu točku i koliko ih još očekujemo u cilju,“ govori nam Tomislav Batarilo, suorganizator iz tomislavgradske Hajdučke družine, a Ivan Marušić iz Omiša, inače direktor utrke Ultra trail Dinaridi dodaje kako su prošle godine razgovarali o trailu i neiskorištenosti Kamešnice, te se odlučili za ovaj pothvat.

„Zaljubljenici smo svi u prirodu tako da smo odlučili ovo odraditi i nekako da se oživi ovaj kraj. Ova planina i Livno i HBŽ zaslužuju pozornost tako da sad radimo na tome i evo apsolutno nije zadnji projekt koji radimo, bit će ih još,“ govori za portal Večernjeg lista Marušić.

Predsjednicu PD „Cincar“ Livno, Jelenu Bobetić pitamo otkuda takav naziv utrke generalno, kao i pojedinačnih kao što su Mustang, staza duga 27 km, Lucky Luke od 17 i Poni od 7 kilometara.

„Svi znaju da su zapravo ti divlji konji nekako najkarakterističniji za Livno, iako sama utrka nije na Cincaru evo, mi smo se nekako odlučili da ćemo uzeti to ime, jer se i najviši vrh Kamešnice naziva upravo Konj,“ govori nam Jelena i dodaje kako je iznimno zadovoljna i odzivom i cijelom organizacijom, posebno naglasivši brojne volontere iz „Cincara“, koji su se, pored uređenja i označavanja staze, angažirali i na kontrolnim punktovima, a generacija 60+ skuhala ukusna jela za sve sudionike .

Premda umorni, zadovoljni su i pobjednici. Pobjednik „Mustanga“, najzahtjevnije utrke je Nikola Dabić iz Mostara. Podijelio je s nama impresije: “Bilo je teško, stvarno ono, jedna od najtežih trka koje sam trčao, dosta tehnički zahtjevna, ali staza je prelijepa. U početku sam se malo štedio, ali sam od Konja išao na sve ili ništa, i isplatilo se.“

Luka Bošnjak iz Hrvaca (RH), inače lan Ultra trail Dinarides“ najbrže je istrčao 17 km, također vrlo zahtjevne staze LuckyLuke“, a i najbrže je odradio spust od Konja do Podgradine, dug nešto biše od 5 km, elevacije preko 1.100 m.

„Ovo mi je dobra prilika i da otrčim malo. Naime, treniram već nešto malo više od godinu dana, volim trail tako da sam spojio sve skupa i došao otrčat ovu dionicu. I šta reći, svidjelo mi se jako, staza je baš prekrasna, ima uspona, ima tehničkog dijela, ima dijela gdje baš guštaš trčanje, šuma, sve,“ govori za Vecernji.ba Luka.

Pobjednik utrke Poni bio je Mostarac Luka Glibić. I on je zadovoljan kompletnim događajem, planinom i organizacijom: „ Probao sam se okušati, ovo mi je bio prvi put i stvarno predivno iskustvo. Staza je odlična, ima mnogo lijepih uspona, predivnih krajolika kroz šumu, sve je super.“

Ova samo naizgled pitoma planina s prelijepom bukovom i jelovom šumom, brojnim biljnim vrstama iznimne ljekovitosti i čistoće, prilično je zahtjevna i za planinare, a zbog izloženosti zračnim strujama i dodira dvaju klimatskih područja, česte su nagle i nepredviđene promjene vremena. Unatoč tomu često je posjećuju planinari s obje strane granice, a od ove godine bit će i mjesto na kojemu se održavaju trail utrke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok