• Short title article: Vidoši

U Livnu, gradu slikara, održana je još jedna likovna kolonija, ovoga puta u selu Vidoši, a organizatori su bili tamošnje Kulturno-umjetničko društvo "Rudine" i Župni ured Vidoši.

Cilj je prikupiti sredstva za izradu i uređenje prostorija župnog Caritasa, piše Večernji list BiH.

Dvadesetak umjetnika iz BiH i susjedne Hrvatske u prelijepom ambijentu kod vidoške crkve stvaralo je djela koja će se početkom prosinca naći na prodajnoj izložbi. Kazao nam je to Josip Perković, predsjednik KUD "Rudine", te dodao: "Ovo nam je druga kolonija, prva je bila 2003. g.

Međunarodni susret

Djela nastala na koloniji izložit ćemo na prodajnoj izložbi, a sve u svrhu adaptacije prostorija župnog Caritasa i Kruha sv. Ante. Umjetnici su nam došli iz Mostara, Tomislavgrada, tu su naši domaći iz Livna, iz Imotskog, Splita, tako da možemo reći i da je kolonija međunarodna."

Budući da je okupila akademske i slikare amatere, možemo reći kako je kolonija bila i svojevrsno učilište na otvorenom. Potvrdila nam je to i Marija Čamber, mlada umjetnica iz Tomislavgrada: - Gledam okolo, ima baš profesionalnih ljudi, nauče me štogod, to je i razlog zašto sudjelujem na kolonijama. Volim slikati, još kada se to daruje drugim ljudima, pričinjava mi posebno zadovoljstvo - kaže.

Ante Ljubičić Car iz Runovića kod Imotskog akademski je slikar. Sudjelovao je nedavno i na Mitinoj ženskoj likovnoj koloniji, rado se druži s umjetnicima jer, kako kaže, u svom kraju nema prilike za takvo nešto.

- Ovdje su sve slikari umjetnici. U svom mjestu nemam ljudi koji se time bave, tako da mi je ovo neki vid relaksacije, i duhovne i fizičke. Među umjetnicima se bolje osjećam, razmjenjujemo mišljenja. Ovaj spoj kamena, plavog neba i raslinja, polja i okolnih planina posebno me inspirira - govori nam Ante, a na drugom kraju kolonije, malo na osami, za štafelajem pronalazimo i jednog Splićanina, Slobodana Butira, akademskog slikara, inače nekadašnjeg grafičkog urednika u Slobodnoj Dalmaciji. Uz ljepotu ovdašnjeg krajolika, za Livno ga veže i prijatelj dr. sc. Goran Sučić, splitski Livnjak, autor i skladatelj većeg broj glazbenih projekata, koji se u slobodno vrijeme bavi slikarstvom.

Koloniju i njezinu humanitarnu nakanu potpomogla su i dvojica umirovljenika. Jedan od njih je Marijan Krivić, amaterski slikar koji se nakon 36 godina rada u Švicarskoj vratio u svoje Livno.

- Prošle godine imao sam samostalnu izložbu u Livnu, a prvi put sam na ovoj koloniji. Primili su me lijepo, volim slikati i nastojat ću i ubuduće da se organiziramo, da radimo, da pomažemo - govori nam Krivić.

Hercegovac u nošnji

Premda su mu 92 godine, na koloniju je došao i umjetnik iz Livna Mirko Ćubela. Donio je "Hercegovca u narodnoj nošnji", skulpturu u drvu, jer više za rad na otvorenom nije. Kaže, daruje ga vidoškoj župi za licitaciju. Rado posjećuje kolonije, napravio je i darovao mnogo djela u različitim tehnikama, a djeci u nasljeđe ostavlja vlastitu galeriju s više od 150 radova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok