• Short title article: Prevencija najbolji lijek

Livanjska Udruga žena oboljelih od raka dojke "Bistrica" tradicionalnim obilježavanjem Dana ružičaste vrpce još jednom je skrenula pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je rak dojke najčešća vrsta malignog oboljenja, piše Večernji list BiH.

Prevencija najbolji lijek

Članice Udruge dijelile su promotivni materijal građanima, a oni su, u skladu sa svojim mogućnostima, donirali određeni novčani iznos te i tako podržali rad Udruge.

Uz napomenu da je prevencija najbolji i najjeftiniji lijek, naglašavaju da je u Županijskoj bolnici Livno mamografski uređaj izvan funkcije već dvije godine, a broj oboljelih od te smrtonosne bolesti u porastu.

- Od 2020. do 2023. godine 68 je bilo operiranih, s tim da je 50 potvrđenih karcinoma, a 18 je bilo promjena i fibroadenoma. Dobna granica oboljelih od raka dojke značajno se spustila, tako da nam je i to problem, a problem nam je najveći što ne možemo provoditi prevenciju jer nemamo mamografski uređaj - kazala nam je Slavica Gotovac, predsjednica Udruge "Bistrica" iz Livna.

A koliki je značaj prevencije ove, ali i drugih teških bolesti, posvjedočila nam je i Ruža Krstanović:

- Prevencija mi je spasila život, otkrila sam cistu u ranoj fazi, odstranila je i evo me danas, živim normalnim životom kao i sve druge žene - naglasila je Ruža.

Ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dr. Nediljko Rimac, koji je cijeli radni vijek proveo u livanjskoj bolnici, naglašava kako je u sanaciji gubitaka, odnosno rekonstrukciji zdravstvenih ustanova, Županijska bolnica "Dr. Fra Mihovil Sučić" u središtu Hercegbosanske županije zaobiđena u širokom luku te dodao kako je ljetos prestao raditi i CT uređaj pa je odmah nastala panika.

- Mislim da ova bolnica, ovaj kraj, ovi ljudi zaslužuju da ih se tretira na kvalitetniji način - kazao je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac.

Alarmantni brojevi

Statistikom nisu zadovoljni ni u Zavodu za javno zdravstvo HB županije jer je u posljednjih nekoliko godina od ukupnog broja umrlih karcinom bio uzrok smrti kod njih 13 posto, pa i više.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok