• Short title article: Tomislavgrad

U organizaciji Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad u utorak je u Gradskoj galeriji KIC-a otvorena putujuća izložba ''Fenomen u dva stiha - Bećarac'' autora Marija Katića.

Nakon uvodnog dijela kojeg su glasom kroz bećarac i gangu uveličale članice HKUD Kralj Tomislav iz Tomislavgrada, nazočne posjetitelje i goste pozdravila je ravnateljica pleterničke Javne ustanove Jasna Hoffmann kazavši kako su ljudi nakon osnutka Muzeja bećarca počeli donositi zapise bećaraca, svoje stare knjige i predmete, što je bilo iznad svih očekivanja.

Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva "Svilenka" iz Buka Branka Leist govorila je o pisanju bećaraca i njegovom postavljanju dok je autor izložbe Mario Katić, povjesničar i arhivist, naglasio kako je bećarac karakterističan za područje Slavonije, Baranja i Srijema koji se pjeva na raznim prigodama.

Bećarac je tradicijski deseterački napjev u dva stiha karakterističan za područje Slavonije, Baranje i Srijema, koji se pjeva na raznim prigodama kada se narod okuplja na veselje. On tada biva ispjevan te se kao usmena predaja pamti i prenosi s kirvaja na kirvaj, kolinja na kolinje, svatova na svatove, generacije na generaciju. Bećarac se, dakle, pamti, istaknuli su gosti iz Pleternice.

Kako kažu, pjesma koja često sadrži lascivne poruke, mnoštvo prenesenih značenja i provokacija traži posebne prigode u kojima će se moći ispjevati, stoga se doima kao nešto što iz privatne sfere pjevačevih intimnih misli izlazi u obliku riječi i melodije te tako postaje javna stvar. Uz karakterističnu melodiju i dobrog pjesmovođu on biva oživljen i iznesen u javnu sferu. 

Stoga, dodaju dalje, ova izložba "Fenomen u dva stiha - bećarac" ima za cilj predstaviti bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana.

Bećarac je u gradskoj galeriji predstavljen u tri cjeline: Bećarac kao pisana riječ -  bećarac predstavljen kroz brojne sakupljače, zapisivače i istraživače bećarca; Živa baština – bećarac je baština koja se i danas prenosi usmenom predajom, odnosno pjevanjem i sviranjem te Inovativan pristup tradicijskoj kulturi - primjer Muzeja bećarca.

Na kraju je sve nazočne pozdravila ravnateljica KIC-a Danijela Papić koja je i otvorila izložbu, naglasivši da je svi posjetitelji mogu vidjeti do kraja ovog mjeseca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok