• Short title article: 25 uzoraka

Nakon što je 2022. godine dobilo svoju prvu smotru kobasica, kulena, kulenove seke i sudžuka, u Livnu je protekloga vikenda održana i 3. kobasijada.

Uz domaće izlagače, suhomesnate delicije izložili su i proizvođači iz Rame, Šujice, Tomislavgrada, a organizatori se nadaju kako će to postati lijepa tradicija, piše Večernji list BiH.

Iz domaćeg uzgoja

- Želja nam je promovirati domaće proizvođače i tradicionalne suhomesnate proizvode, a vidljiv je i napredak u odnosu na prethodne godine - kazao nam je organizator Nine Kasalo koji se, uz ugostiteljstvo, i sam bavi proizvodnjom suhomesnatih delicija. Da napretka ima, suglasan je i predsjednik ocjenjivačkog suda Zdravko Višić, dr. veterinarske medicine. - Vidljiv je napredak, prihvaćaju savjete, jedina moja zamjerka je što ljudi još uvijek stavljaju previše bijelog luka i taj luk dominira, tako da se izgubi svaki drugi okus, ali ima dobrih kobasica, dobrog izgleda, dobre boje, dobrog okusa - kazao je.

Među 25 uzoraka, pet ih je dobilo zlatne medalje u kategoriji domaće kobasice, tri iz Livna i po jedna iz Rame i Tomislavgrada, dok je u kategoriji kulenove seke samo jedan proizvod iz Livna zaslužio to odličje.

Umijeće spravljanja kobasice prenosi se s koljena na koljeno, svatko ima poneku malu tajnu, no u jednom su svi suglasni, za dobar proizvod potrebno je zrelo meso iz domaćeg uzgoja.

- O mladom mesu ovisi i vanjski izgled. Meso se sasuši, okapa, puno je vode. Obično je to meso iz uvoza, a malo iz domaćeg uzgoja. Malo se radi, malo se uzgaja, a svinja koja nije prešla 200 kg nije pogodna za obradu i da bude dobar proizvod - kazao nam je Božo Šeremet, član ocjenjivačkog suda, te dodao i kako se na ovim područjima često pretjera s dimljenjem kobasice.

Važnost pravilnog načina sušenja naglasio je i dobitnik zlatne medalje Ivan Ćurić iz Mrkodola kod Tomislavgrada. - Znači, kratko dimljenje, konzerviranje pa onda jedna prostorija s većom količinom vlage u kojoj će kobasica postupno dozrijevati određeno razdoblje, do nekih 60 dana.

Odličja, izlagači, savjeti

A što se tiče posebnosti recepture, nema puno mudrosti, govori nam dobitnik zlatne medalje iz Rame Jozo Baketarić.

- Kvalitetno meso i stari domaći, seoski recepti. Po tim receptima svi pravimo i mislim da nema drugih tajni. Bitno je lijepo osušiti, nadimiti i to je to - kazao nam je.

Treću godinu zaredom zlatnu medalju dobio je i Nikola Baković iz Gubera (Livno). Na naš upit nauči li se što na kobasijadama i što ga motivira, kratko uz smijeh odgovara: - Ma, ne učim ja više ništa, mene motivira samo da se pojede dobro, ništa više. Domaće su svinje iz vlastita uzgoja, imam potporu tri sina i žena je glavna na punilici - kazao nam je.

Na kraju recimo i to kako su uzorci vrednovani naslijepo, što znači da su proizvodi bili označeni brojevima, nije se znalo otkuda su ni čiji su. I posjetitelji su uživali u dobrom zalogaju i kapljici, a uz dodjelu odličja, izlagači su dobili i poneki savjet kako bi iduće godine njihov proizvod bio još bolji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok