• Short title article: Tomislavgrad

U sklopu međunarodnoga projekta ''Delmati: Snaga zajedništva'' u Franjevačkom muzeju fra Jozo Križić u Tomislavgradu u petak je otvorena izložba o Delmatima.

Spomenuti projekt prati stvarni, povijesni, migracijski put od Delminija prema Saloni. Tako počevši danas iz Tomislavgrada putuje preko Sarajeva i Zemaljskog muzeja kao matične muzejske ustanove Bosne i Hercegovine, zatim u Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno, sve do Arheološkog muzeja u Splitu u kojemu će biti predstavljena u punom grandioznom obliku 2025. godine, nakon čega nastavlja svoj put po muzejskim ustanovama Hrvatske i inozemstva.

Njezin značaj se ogleda u tome sto je izložba višeslojna – osim što po prvi put na jednome mjestu okuplja i interpretira delmatsku ostavštinu svih navedenih ustanova i to iz dvije države te prikazuje iznimnu važnost međunarodne suradnje muzeja, ova je izložba avant-garde arheoloških izložbi ovih prostora.

Kompleksan je ovo projekt u kojem sudjeluje čak 11 institucija iz Hrvatske i BiH: Splitsko-dalmatinska županija, Muzej Cetinske krajine – Sinj, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Gradski muzej Šibenik, Muzej grada Kaštela, Muzej triljskog kraja, Franjevački muzej Livno – Gorica, Franjevački muzej Tomislavgrad i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru, a svoj su doprinos izložbi dali i Zavičajni muzej Imotski, Franjevačka arheološka zbirka svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Sinju te Zbirka Franjevačkog samostana u Imotskom.

''Izložba prikazuje povijest Delmata koju želimo približiti široj javnosti te na taj način upoznati vlastiti identitet. Naša djeca ne znaju tko su oni po kojima je Dalmacija dobila svoje ime i ovim projektom mi muzealci dajemo svoj obol obrazovnom sustavu. Po prvi put javnosti će biti predstavljeni materijali koji su se do sada čuvali u depoima naših muzeja. Uz iznimno zanimljivu i reprezentativnu građu, izložba je pripremljena po najmodernijim standardima i vjerujemo da će biti interesantna svima'' – kazala je Daria Domazet, ravnateljica Muzeja Cetinske krajine – Sinj, ujedno i koordinatorica projekta u Republici Hrvatskoj.

Koordinator projekta u BiH inače kustos Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber je pozvao na očuvanje Delmata onako kako su to uradile europske države koje drže do kulture svojih predaka – Francuzi do Gala, germanske države do Germana odnosno Danci do Vikinga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok