Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić danas je u svom uredu primio tajnika Obrtničke komore Koprivničko- Križevačke županije, Božu Baraća.

Tom prilikom predsjednik Vlade zahvalio je g. Baraću na suradnji i raspolaganju koju je pružio Vladi Hercegbosanske županije. „Vi ste jedna od malobrojnih osoba koja vuče porijeklo iz naših krajeva, koja se u samom početku rada Vlade konkretnim potezima stavila na raspolaganje Vladi Hercegbosanske županije”, rekao je predsjednik Vlade.

Obrtnička komora Koprivničko – križevačke županije u suradnji s PORA-a Razvojnom agencijom na Obrtničkom učilištu POUKA omogućila je savjetniku predsjednika Vlade Hercegbosanske županije za gospodarstvo i financije, Zdravku Markov boravak na certificiranju za Voditelja za izradu i provedbu EU projekata u trajanju od 2 mjeseca u Koprivnici.

Božo Barać koji je podrijetlom iz sela Priluke iz Livna tijekom sastanka govorio o iskustvima koje Koprivničko-križevačka županija ima i koje bi se moglo primijeniti na području naše županije. Upoznao je predsjednika Vlade Hercegbosanske županije kako njihova srednja strukovna škola primjenjuje Bavarski školski model za strukovne škole u kojima učenici u školskom procesu imaju 50 % praktične, a 50 % teorijske nastave. Učenici se školuju u objektima koji su prethodno certificirani za zanimanja potrebita tržištu rada.

Tajnik Obrtničke komore stavio se na raspolaganje u organizaciji programa za stručno osposobljavanje kroz prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i usavršavanje radnika, s obzirom na njihova pozitivna dugogodišnja iskustva, jer veliki broj polaznika vrlo brzo pronađe posao nakon obrazovanja.

Razgovaralo se i o izradi Strategije koja se kao u Hercegbosanskoj županiji radi i u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednik Vlade još jednom se zahvalio na savjetima i prijedlozima Koprivničko –križevačke županije u izradi naše Strategije.

Predsjednik Vlade upoznao je tajnika Obrtničke komore s idejom osnivanja Fonda solidarnosti s kojim bi se financirala nova zapošljavanja mladih osoba  pri čemu se zaključilo da bi imajući u vidu propise u Hercegbosanske županije dobar dio sredstava trebao biti usmjeren u samozapošljavanje.

Izražavajući veliku želju da pomogne Hercegbosanskoj županiji Božo Barać je dao punu potporu predsjedniku Vlade, Drašku Daliću u daljnjem radu, te je dogovoreno da se suradnja između ove dvije županije još više intenzivira.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok