U ponedjeljak 20. srpnja na blagdan svetoga Ilije proroka novicijatska zajednica s Gorice posjetila je Franjevački muzej i galeriju Gorica - Livno.

Voditelj kroz knjižnicu bio je fra Miro Vrgoč umirovljeni profesor Franjevačkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Fra Miro je govorio o nastanku knjižnice, kao i o fratrima koji su stoljećima brižljivo sakupljali i čuvali knjige. Novaci su u knjižnici imali priliku vidjeti inkunabule, nekadašnje udžbenike za studij teologije i filozofije, te knjige i pribor fra Mije Sučića prvog diplomiranog liječnika u Bosni i Hercegovini. Piše Novicijat Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Zatim je uslijedio posjet umjetničkoj galeriji gdje su izložene slike velikog umjetnika Gabrijela Jurkića. Novaci su se zaista divili ljepoti njegovih djela i uspjeli su doživjeti energiju koju je Jurkić tako dobro kistom prenosio na platno. Nakon toga posjetili su novi dio muzeja gdje su uz pomoć stručne voditeljice Marije Marić Baković mogli osjetiti dašak davne prošlosti. U pola sata prešli su razdoblje od prapovijesti, rimskog perioda, preko srednjeg vijeka, vremena Osmanlija, Austro-Ugarske monarhije pa sve do današnjih dana. Jako im se svidjela bogata arheološka zbirka iz razdoblja ranog kršćanstva i srednjeg vijeka, a neki su pokazali veće zanimanje za muzejsku zbirku oružja.

Ovaj je posjet goričkim znamenitostima omogućio mladim franjevcima spoznaju o prošlim vremenima, o važnosti brižljivog čuvanja kulturne baštine jer znamo da narod koji nema prošlost nema ni budućnost.

Pogledajte sve fotografije >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok