U nedjelju 26. srpnja 2015. svečano je proslavljena obljetnica posvete crkve Sv. Obitelji na Kupresu.

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predslavio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinariji u Bosni i Hercegovini. U koncelebraciji su bili: mons. Marko Tomić kupreški župnik i bugojanski dekan, suhopoljski župnik fra Marko Jukić i domaći sin vlč. Ivica Lovrić. Župa Svete obitelji u Kupresu svoj patron s prve nedjelje po Božiću prenosi na zadnju nedjelju u mjesecu srpnju. Župnu crkvu posvetio je 28. srpnja 2013. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U svojoj homiliji biskup Vukšić razmišljao je o obitelji, njezinom dostojanstvu, poslanju i sadašnjem stanju. Istaknuo je kako je sretna okolnost što je upravo i danas blagdan svetog Joakima i Ane, Isusova djeda i bake po Marijinoj strani. Time se upravo spajaju tri generacije obitelji, što je klasično kršćansko poimanje cjelovite obitelji. Ta cjelovita obitelj sve je donedavno prožimala društvo svojim iskustvom, međusobnim nadopunjavanjem životnog iskustva i vjerom. No, danas je to sve rjeđi slučaj, jer mladi bračni parovi žele neovisnost, a onda stariji pate od samoće i ostavljenosti, a unuci od nedostatka djedove i bakine blage ruke, brige i pogleda. Iznio je statističke podatke nataliteta i mortaliteta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji pokazuju zatvorenost rađanju većeg broja djece i veliki broj razvedenih brakova.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija, na kraju svoje homilije biskup Vukšić je zazvao zagovor Svete Obitelji „za dobre, i one koji to nisu, na našem putu prema Nebesima, prati svojim molitvenim zagovorom: kako bismo ustrajali na njihovom putu ili kako bismo se na njega vratili. I kako bismo dospjeli do vječnog spasenja koje nam je Isus obećao.“

Nakon homilije uslijedilo je krštenje dječaka Gabrijela Kuštre, kao znak nade da će život pobijediti smrt i da će naše obitelji ipak ostati otvorene životu.

Svetu misu svojim pjevanjem animirao je župni zbor, pod orguljaškom pratnjom župnog vikara Vlade Vrebca.

Na kraju Svete mise župnik mons. Tomić, uručio je biskupu Vukšiću prigodni dar i zahvalio na dolasku, ali i svima koji su aktivno sudjelovali u slavlju Svete mise. Posebno je istaknuo gospođu Mariju Batinić, majku osmero djece koja je pročitala Prvo čitanje i mladića Juru Turaliju koji aktivno sudjeluje na Svetim misnim slavljima kao čitač.

Daljnje slavlje nastavljeno je oko obiteljskih stolova koji su i ovom prilikom bili okruženi mnogobrojnom rodbinom i prijateljima.

Za proslavu treće obljetnice posvete crkve i oltara te patrona Sv. Obitelji, župljani Kupresa su se pripremali kroz tri dana Svetim misama, a tema propovijedi je bila brak i obitelj. Prvu večer Svetu misu je predslavio i propovijedao župnik mons. Tomić, drugu večer župni vikar Vlado Vrebac, a treću i posljednju večer vlč. Miodrag Brkan, svećenik na studiju i prijašnji župni vikar na Kupresu. Na kraju te Mise održan je blagoslov djece i podijeljene bombone.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok