Mnoštvo mladih ljudi s područja Tomislavgrada s ljubavlju i vjerom u srcu odlučilo je biti član Frame i slijediti stope svetoga Franje. I tako punih 20 godina.

Dugo je to razdoblje u kojem su mladi okupljeni oko Frame napravili i ostvarili mnogo toga. Piše Dnevni list.

U tih 20 godina Frama je odgojila i pomogla mnogim mladima, te ih usmjerila na pravi put. Prema riječima fra Josipa Mioča, framinog duhovnog asistenta, u 20 godina kroz Framu je prošlo otprilike 2000 mladića i djevojaka.

Veliki humanitarci

“Frama Tomislavgrad trenutno broji oko 147 članova. Ovaj broj može se podijeliti na tri skupine. Prvu skupinu čine pripravnici koji se pripremaju za službeno primanje u Framu. Druga skupina su srednjoškolci, oko 110 članova, i treću skupinu čine framaši koji studiraju u Mostaru, Splitu ili Zagrebu i s kojima imamo povremene susrete, tako da trenutno Frama Tomislavgrad broji oko 110 stalnih i aktivnih članova, ne ubrajajući pripravnike i studente”, objašnjava fra Josip podsjećajući kako je Frama osnovana 1995. na poticaj i uz vodstvo fra Roberta Jolića i fra Vinka Bebeka.

“Moram istaknuti da su osnutku Frame prethodila predavanja za mlade koje je organizirao fra Robert. Prvi sastanak Frame održan je 25. veljače 1995. godine i službeno se smatra danom utemeljenja. Prvi predsjednik Frame bio je Bože Milić koji je postao svećenik i danas je župnik župe Drinovci. Razlog zašto smo proslavu premjestili za mjesec kolovoz jest što se tada najveći broj bivših i sadašnjih članova nalazi u Tomislavgradu, pa eto, da zajednički proslavimo”, ističe fra Josip. Dodaje kako u Frami djeluje 10 skupina, odnosno sekcija, a najvažnije su medijska, karitativna, molitvena, dramska, glazbena…

Frama organizira brojne, sada već tradicionalne, humanitarne akcije. Usko surađuje s duhovno-karitativnom udrugom „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada. Već nekoliko godina Frama samostalno provodi akciju „Svoj zalogaj dajem gladnome bratu.“ Akcija se provodi u osnovnim i srednjim školama u Tomislavgradu. Cilj akcije je da se učenici senzibiliziraju za patnje drugih ljudi, u smislu da onoga dana kada se provodi akcija, ne kupuju ono što kupuju svaki drugi dan, nego taj novac daruju kao potporu akciji, a sav se skupljeni novac šalje misionarima kao pomoć djeci Afrike.

Osim toga Frama prikuplja nove ili rabljene udžbenike za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Udžbenici se dijele početkom školske godine. Treba spomenuti da Frama za priredbe ne naplaćuje ulaznice, nego se skupljaju dobrovoljni prilozi za potrebite. Frama je aktivna i u zimskom razdoblju kada zbog lošeg vremena starijim i nemoćnim sugrađanima donese ogrjev, lijekove, počiste snijeg i slično. Zbog svega toga često se nađu na meti dobrih kritika što ih uvelike raduje.

Uvijek spremni pomoći

I što na kraju još reći o tim mladim ljudima okupljenih oko Frame?  Njih je uvijek lako prepoznati, jer su uvijek radosni, nasmijani, sretni, zrače nekom pozitivnom energijom koju prenose na druge. Imaju veliku želju i volju za radom, uvijek su spremni pomoći i na njih se uvijek može računati. Pa i oni stari framaši znaju kazati kako im je framaško doba bilo najljepše u životu. Potrudili su se novim generacijama ostaviti nešto vrijedno, nešto gdje se svoje slobodno vrijeme može pametno provesti. Tako će, tvrde sadašnji članovi Frame, biti i dalje, jer im je, kako kažu, Frama toliko puta vratila i više nego što su uložili.

S framašima će slaviti i Thompson 

O programu obilježavanja 20. godišnjice djelovanja razgovarali smo s fra Josipom Miočem. Rekao nam je kako je obilježavanje službeno započelo ovaj vikend, u subotu, kada je don Damir Stojić održao duhovnu obnovu. Središnja proslava 20. rođendana Frame održat će se na Veliku Gospu svetom misom u 18 sati koju predvodi fra Robert Jolić, utemeljitelj Frame. Očekuju se svi asistenti Frame i veliki broj članova koji su bili u Frami kroz proteklih 20 godina. Pod misom će pjevati zbor Frame sastavljen od svih članova glazbene skupine u proteklih 20 godina. Mole se i svi članovi koji su zainteresirani da se prijave Vijeću Frame. Nakon mise slijedi druženje framaša, duhovnih asistenata i prijatelja Frame te snimanje „milenijske fotografije“ . I na kraju koncert M. P. Thompsona u 21 sat na prostoru iznad spomen-bazilike u Tomislavgradu. Na njemu će nastupiti svi KUD-ovi duvanjskoga kraja, klapa Delminium te poznati pojedinci iz svijeta filma, estrade i sporta. Dan kasnije, bit će upriličeno predstavljanje monografije Frame Tomislavgrad u kojoj su donosi životopis sv. Franje, povijest Trećeg franjevačkog reda, povijest Frame Tomislavgrad s popisom svih dosadašnjih članova, predsjednika i duhovnih asistenata. Od 23. Do 28. Kolovoza održat će se rođendansko hodočašće u Rim i Asiz te ostala franjevačka mjesta. Mogu se prijaviti svi bivši i sadašnji članovi Frame. U sklopu obilježavanja 20. godišnjice, građanima početkom rujna javno će biti prezentiran nosač zvuka “Slavi ga” koji će imati 13 pjesama. Izdavač će biti Croatia Records iz Zagreba, a osim bivših i sadašnjih framaša, na njemu gostuju i najpoznatija estradna imena: M.P. Thompson, Dražen Zečić, Ivan Mikulić, Zorica Kondža i Lilly Galić. Naslovna pjesma je znakovita naslova  „Duvanjsko polje nažimlje grudi“ za koju je tekst napisao fra Jakov Bubalo. Također, bit će prikazan i dokumentarni film “Frama” u kojem se donose podaci o Frami kao i osvrti na Framu njezinih bivših i sadašnjih duhovnih asistenata. Trenutno se nalazi u montaži, a bit će prikazan u prosincu ove godine. Te na kraju, bit će upriličena i izložba slika i skulptura o sv. Franji na kojoj će biti zastupljena vodeća imena slikarstva i kiparstva hrvatskog naroda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok