Iako službeno nisu objavljen rezultati, portal "Dnevnog avaza" saznaje da je na jučerašnjem refrendumu o opozivu načelnika općine od ukupno 2.847 registriranih glasača glasalo njih 926.

Za smjenu načelnika općine Uroša Makića glasalo je 462, a protiv smjene 457 glasača, dok je sedam listića bilo nevažećih.

Da li je Makiću izglasano nepovjerenje znat će se za deset dana do kada stižu glasovi putem pošte, kojih je prijavljeno 65 i koji će odlučiti o sudbini načelnika, a nakon podnesenog izvještaja CIK-u BiH i njihovog konačnog stava po tom pitanju.

Inače, Odluka o referendumu je donesena na OV Bosanskog Grahova 3. srpnja ove godine i za nju je, po jednoj verziji glasalo devet vijećnika od ukupno 15, među kojima i dva iz Makićevog SNSD-a, a po drugoj verziji čak su 3 vijećnika SNSD-a glasala za smjenu načelnika iz vlastite stranke, a uz njih još po 2 iz NSRzB i SNS, po jedan iz SDP i SPRS i jedan nezavisni vijećnik.

Protiv referenduma, odnosno za opstanak načelnika Makića su uz pola vijećnika SNSD-a glasala i dva vijećnika iz HDZBiH.

Referendum je ovu općinu koštao 15.000 KM u situaciji kad im je blokiran račun, kad nemaju ni vrtić, ni poštu ni Dom zdravlja, ni banku, ni apoteku, pa čak u posljednje vrijeme ni pitku vodu zbog nedostatka sredstava za sanaciju vodovodne mreže ali i suša koje vladaju ove godine.

Referendum o nepovjerenju Makiću proveden je i u ožujku 2010. godine i on je tada opstao na funkciji. Da li će opstati i dalje znat će se za desetak dana. Međutim, većini Grahovljana je važnije od čega se živi i kako dobiti vodu, nego tko će biti čelnik općine. Da je tako, potvrđuje i slab odziv na referendum.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok