U organizaciji Udruženja bošnjačkih obitelji žrtava rata "Mokronoge 1992.-1995." i Medžlisa islamske zajednice Tomislavgrad, u utorak je ispred spomen obilježja na padinama iznad naselja Mokronoge obilježena 22. obljetnica stradanja devetero civila bošnjačke nacionalnosti.

Prigodnu molitvu za stradale žrtve u nazočnosti mještana te predstavnika vjerskog i društvenog života i izaslanstva općine Tomislavgrad na čelu s načelnikom Ivanom Vukadinom predvodio je glavni duvanjski imam Edin ef. Kukić. Prenosi Fena.

Tim povodom glavni duvanjski imam je za Fenu kazao da padine iznad Mokronoga nisu bile namijenjene ni za kakve političke govore te da ovo nije mjesto, ni vrijeme da se bilo kome, kao kolektivu, spočitava nešto što se ne bi trebalo spočitavati.

''Većina je čestitih Duvnjaka bez obzira jesu li to muslimani ili katolici ili pravoslavci, odnosno jesu li to Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Većina je njih čestita i poštena i s tom većinom žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati'', kazao je efendija Kukić.

Ali, kako je kazao efendija, da bismo se lišili tereta prošlosti, mora se znati tko su ti koji ne žele da čovjek bude spokojan i da ima svoje dostojanstvo.

''Mi smo tu. Postojimo. Ako Bog da, još dugo vremena ćemo postojati i prkositi zlotvorima svojim postojanjem i svojim dobrim djelima te svojom iskrenom izgovorenom riječi koja ne treba vrijeđati bilo koga jer je istinita", kazao je Kukić.

Po njegovim riječima, Duvnjaci se tereta prošlosti moraju lišiti i definirati ga kako bi se moglo sigurno koračati stazama budućnosti.

Zbog toga, kako je kazao, s ovog mjesta imaju pravo tražiti pravdu za obitelji "kojima je nanesena bol, kojima je oduzet život i kojima nije pa čak, čini im se, ni na simboličan način ukazano pravo mjesto koje zaslužuju".

''Svi vi ste zidari svoje budućnosti i svi vi ste graditelji svoje sudbine i svi vi možete učiniti da nam od danas pa nadalje bude bolje'', poručio je efendija.

Dodao je kako je pitanje ima li se hrabrosti raditi na tom polju toliko jasno i toliko glasno, da one koji ne žele takvu budućnost spriječimo u tom poslu, u toj nakani, kako bi nama, našoj djeci i svim generacijama, koje čine ovo društvo, bilo bolje.

''Vjerujem kako ni jedan čovjek, a pogotovo oni koji su vjeri okrenuti, nema ništa protiv toga da svako sutra bude bolje od jučer'', na kraju je kazao Edin ef. Kukić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok