U ime općinskih vlasti Tomislavgrada, zajedno s predsjednikom općinskog odbora  HDZ-a BiH Tomislavgrada Stipanom Šarcem, ujedno ministrom financija  u Vladi HBŽ, i u osobno ime, ja Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad povodom huliganskog zastrašivanja i pokušaja  napada na vjerski objekt tomislavgradskih stanovnika u selu Omerovićima izražavam solidarnost s napadnutim i oštećenim građanima.

Ne samo ja osobno, nego i svi naši politički  partneri različitih političkih opcija smo zgroženi i iznenađeni huliganskim napadima grupe pijanih osoba, koje su u ranim jutarnjim satima, nakon očitog pijančevanja i prolaska kroz našu općinu,  svoj boravak u Tomislavgradu iskoristili da bi iskazali svoju neljudskost prema bošnjačko-muslimanskim stanovnicma u selu Omerovićima.

Iako još nisu poznati svi podatci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive,  stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje.

Općinu Tomislavgrad je kroz čitavu povijest, izuzevši pojedinačne ispade, krasio suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti,  a posebno smo ponosni na primjernu suradnju na svim razinama s vjerskim zajednicama, kako katoličkim i pravoslavnim, tako i s vjerskim predstavnicima naših muslimanskih sugrađana.

Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima.

Općinu Tomislavgrad čini većinom katoličko hrvatsko pučanstvo pa nas i kao katolike i Hrvate vrijeđa da pijani huligani iskaljuju svoje niske strasti da bi napadali naše sugrađane.

Loša gospodarska situacija, nezaposlenost, pijančevanje, mladost ili strah od bilo kojeg vjerskog ekstremizma ne može i ne smije biti opravdanje za bilo kakve ispade, prijetnje ili zastrašivanje.

Od policijskih vlasti očekujemo da bez rezerve razjasne tko su počinitelji zastrašivanja i prijetnji, te da isti budu privedeni pravosudnim organima kao opomena svima onima koji misle da mogu bez problema prijetiti bilo kome.

Nažalost svjedoci smo da se i ovakvi huliganski ispadi u jednom dijelu medija koriste da bi se podgrijale nepostojeće nepodnošljivosti, a očito je naša općina trn u oku baš nekima koji bi rado vidjeli sukobe.

Isto tako smo svjedoci da se, pogotovu po društvenim mrežama i u komentarima na huškačke članke, javljaju sijači mržnje i netrepeljivosti koji pozivaju na sukobe i još veće netrepeljivosti.

Kao općinska vlast očekujemo da bosanskohercegovačkih organi sigurnosti da konačno počnu primjerno se ponašati i prema onima koji siju mržnju i zlo pod krinkom anonimnosti, te da svi zajedno pokažemo nasilnicima da nema tolerancije prema ničijem teroru i zlostavljanju.

U tom kontekstu smo uspostavili kontakte i namjeravamo aktivno se uključiti u borbu protiv annonimnih huškača koji, pogotovu iz zemalja zapadne Europe, siju sjeme mržnje i prijetnje sigurni da im nitko ne može ništa jer su skriveni pod pseudonimima.

Bosna i Hercegovina je država tri naroda i više vjera, svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda u bilo kojem kraju zemlje je napad na život i dostojanstvo svakoga od nas.

Pozivamo  posebno vjerske vođe da djeluju u smislu poštivanja i suživota, a mi ćemo u svojem dijelu odgovornosti i dalje nastaviti surađivati preko granica stranačkih ili vjerskih različitosti.

Izražavamo punu potporu policijskim službama u pronalasku počinitelja, a našim napadnutim sugrađanima poručujemo da ne dopuste da ih ovakvi ispadi demotiviraju i uplaše.

Našim gostima iz drugih općina i krajeva, koji dolaze da bi sijali nemir i uništavli ono što mi svi, muslimani i katolici Tomislavgrada, godinama gradimo, poručujemo da ćemo biti izrazito temeljiti u sprječavanju bilo kakvih i bilo čijih nereda.

Svoje volimo, tuđe poštujemo i u tomu ne ćemo posustati.

OPĆINSKI NAČELNIK Ivan Vukadin

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok