U četiri županije s većinskim hrvatskim stanovništvom ponovno se bilježi negativan prirodni prirast. Manje rođenih nego umrlih u studenom 2013. je zabilježen u četiri županije Federacije BiH - Posavskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj te Hercegosanskoj županiji, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Jedino je u Zapadnohercegovačkoj županiji zabilježen veći broj rođenih nego umrlih. Prema podacima iz mjeseca ranije negativan prirodni prirast zabilježen je i u ZH županiji.

Rođena djeca

Alarmantan je podatak da u četiri navedene županije već se duže vrijeme bilježi negativan prirodni prirast. U prvoj polovini prošle godine broj umrlih je bio za 2888 osoba veći od broja rođenih, što pokazuje da BiH posljednjih godina bilježi veći broj umrlih od broja rođenih. Poražavajući podatak je da je 1996. godine rođeno 46.594, a petnaest godina kasnije broj se smanjio na 31.811 rođene djece, dok je broj umrlih s 25.152 skočio na 35.028 osobe. “Svake godine se bilježi lošija demografska slika, a hoće li ova godina biti još drastičnija u tom smislu da se smanji broj rođenih, a poveća broj umrlih, ostaje nam da vidimo”, rekao je Stevo Pašalić, demograf.

Kako je naveo, broj umrlih se na godišnjoj razini popeo na 35.000, dok se broj rođenih spustio na 31.000.

Ovi podaci govore da je čitava BiH ušla u proces depopulacije, odnosno smanjivanja broja stanovnika.

Stalne migracije

“Razlog smanjivanja stope nataliteta, kako u BiH tako i u Europi, jeste loša ekonomska situacija. Međutim, kada se tome dodaju migracije, jer više stanovnika u dobi između 20 i 40 godina napušta BiH nego što se doseljava u nju, onda je smanjivanje broja stanovnika još više izraženo”, kazao je Pašalić. Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da je čak 15 posto bračnih parova u FBiH neplodno, a sve veći broj parova koji mogu imati djecu ne žele imati više od jednoga djeteta. Najprije je razlog za to imovinsko stanje i činjenica da mladi ljudi veoma teško dolaze do posla. S druge strane rodiljske naknade u BiH isplaćuju tek rijetke županije. Od hrvatskih županija, jedino majke u ZH županiji dobivaju rodiljsku naknadu. Ova oblast bi se trebala urediti novim zakonom o obitelji koji je u pripremi i koji bi trebao osigurati jednaka prava majkama u svim županijama na području Federacije BiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok